Ekologické indexy z jiného pohledu

11. 8. 2016 / Miroslav Žáček

čas čtení 3 minuty

Velmi emočně laděný text Všechny ekologické indexy dokazují, že se globální oteplování radikálně zintenzivňuje ve mně vyvolal pocit, že nás zase čeká blízký konec světa. Už po kolikáté. Tak jsem se podíval na autora původního anglického článku – reportér z Guardian US, který převzal grafy od NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Proto ta emotivní slova. Na pár příkladech si ukažme, jak vypadají tytéž grafy a informace od jiných vědeckých pracovišť.

Autorův obrázek „New hottest year record“ ukazuje vývoj teplotních odchylek v letech 1860 – 2015.

Odchylky jsou vztaženy k teplotnímu průměru za roky 1981 - 2010. Roy Spencer uvádí trochu jiný grafvycházející ze satelitních měření, doplněných nejnovějšími údaji za rok 2016. Na první pohled je zřejmé, že se nacházíme v maximu současného cyklu a právě začíná pokles do nižších hodnot před začátkem cyklu nového.

Satelitní měření teplotní anomálie.

Jak se liší výsledky naměřených dat (zelená křivka HadCRUT4) od průměrné hodnoty devadesáti CMIP5 modelů (červená křivka) vidíte na obrázku níže.

Porovnání předpovědi IPCC na základě modelů a výsledků provedených měření.

Podle satelitních měření se však v posledních letech vůbec neoteplilo, viz obrázek níže.

Trend lineární regrese vypočtené metodou nejmenších čtverců z datového souboru RSS satelitních měření globální průměrné měsíční povrchové teplotní anomálie neukazuje žádné globální oteplování po dobu 18 let a 9 měsíců počínaje únorem 1997 (Zdroj).

Že teplotu neovlivňuje CO2 ale vodní pára, nejvíce zastoupený skleníkový plyn, který alarmisté opomíjejí, dokumentuje následující graf.

Teplotní anomálie spodní troposféry (T lower Troposphere) a vodní páry (vapor) versus povrchová teplota moře (SST).

A jak je to s úbytkem ledu v antarktidě ? Zdá se, že NASA je v rozporu s IPCC.

Následující obrázek ukazuje úroveň mořské hladiny, jak ji uvádí komentovaný článek amerického novináře.

A jak hladina moře stoupá? Podle níže uvedeného grafu v průměru 2,06 mm/rok, spočteno za období od 1900 do 2016. Za 100 let tedy stoupne o 206 mm = 20,6 cm (Zdroj).

Ke grafu úrovně hladiny moře ve vztahu k počtu slunečních skvrn asi není třeba další komentář.

Možná by však čtenáře více zaujalo (o oteplování se píše pořád), kdyby autor novinového článku napsal třeba o NOAAgate aféře (když už jejich grafy použil), kdy si nezávislý blogger na internetu všiml, že podle měření NOAA je teplota na Michigenském jezeře 220 °C. Zpětnou kontrolou se pak ukázalo se, že satelit NOAA-16 více jak 10 let měří špatně a odhaduje se, že měření nadhodnocují skutečnou teplotu o 10 - 15 °F. Proto ukazují prezentované grafy NOAA mnohem „působivější“ výsledky než ostatní.

0
Vytisknout
9461

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2016