Nejde o změnu Britských listů, ale mediální krajiny v ČR

11. 6. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Michal Musil píše, že se Britské listy změnily. Nemyslím, že se změnil deník. Ten vždy v podstatě reagoval na to, co se děje ve zbytku mediální krajiny. Tam se nyní, jak jsem snažil popsat, děje zčásti vysoká míra prostituce s dominantním veřejným postojem k uprchlické krizi, zčásti obcházení tématu, které se obejít nedá. Minimálně podle jedné sémantické analýzy dvou stanic veřejnoprávního rozhlasu (Radiožurnál a ČRo Plus) je tato stanice zatížena stereotypním, tendenčním zpravodajstvím a publicistikou.

To je situace, která už tu byla, třeba v podobě nekritického antikomunismu. V parciálních záležitostech (televizní krize atp.) se vždy vytvořil nějaký dominantní diskurs a na BL se k tomu tvořila názorová opozice. Nevím, do jaké míry čtenáři vnímají, že se česká média velmi výrazně přizpůsobila předpokládanému názoru publika. Před pár dny v ČT státní tajemník Prouza chválil Visegrad, že je to teď vlastně velmi vlivné uskupení. Taky chválil Slovensko, jak skvěle je připraveno na předsednictví v EU, aby následně nevinně prohlásil, že slovenští ministři se ještě ani pořádně nerozkoukali v úřadu, natož aby byli na něco skvěle připraveni. Celý ten výstup je naprosto nekritickým posouzením současného stavu ve středoevropském prostoru a vytváří dojem, že jsme vlastně cosi jako progresivní deviace v EU.

BL na to reagují, přičemž akce způsobuje reakci, i proporčně. Češi se skutečně nemají čeho bát, ale přesto se hystericky bojí a mnoho z nich požaduje, aby se jim lhalo, protože si tento pocit rádi pěstují. Mohou pak bez pocitu něčeho nepatřičného posílat fotomontáže toho typu, na němž má nějaký středovýchodní mladík zuby podobné skřetům z Pána prstenů a u toho je uvedeno "ha ha ha ha", vysmívá se pravděpodobně nám, naivním Evropanům, protože si takovou zrůdu pouštíme do domu. Přesně ten způsob dehumanizace, jaký používala nacistická propaganda vůči Židům. Mimochodem, pokud si povšimnete, ten výraz a gesto jsou typické pro Nelsona Muntze, postavy deprivovaného dítěte z The Simpsons, které je vykresleno jako naprosto nihilistické a cynické.

Já se domnívám, že to je ilustrace vážné společenské situace, je to velmi masivní. BL se proti tomu velmi výrazně vymezují, zároveň informují o nebezpečí islamismu, porušování lidských práv arabskými hegemoniemi. Byť to pro mnohé vypadá jednostranně, není. Jde jen o to nepodlehnout diktátu hloupého davu. A nechci tím kohokoliv urazit, chci jen poukázat na to, že dav je skutečně hloupý. Fakt, že spousta exponovaných lidí více či méně vědomě podléhá davové psychóze a zaujímá pohodlné pozice těch, kteří potvrzují postoje davu, je další výrazně alarmující skutečností a bylo by spíš popřením principu BL se k tomu přiklonit.

0
Vytisknout
10157

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2016