Turecko po posledních bombových útocích zakázalo prodej hnojiv

10. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Turecké úřady zabavily přes 60 000 tun umělých hnojiv obsahujících dusičnan amonný a dočasně zakázaly jejich prodej. Série bombových útoků zasáhla zemi poté, co zkolaboval mírový proces s kurdskými povstalci.


Zatímco turecké jednotky změnily kurdské město Cizre ve válečnou zónu a zničily tisíce domů, turecká města zasáhla série bombových útoků. A právě umělá hnojiva jsou častým materiálem, z nějž vychází výrobci improvizovaných bomb.

Turecký ministr zemědělství Faruk Celik ve čtvrtek oznámil zmrazení prodeje hnojiv používaných k výrobě výbušnin. V úterý vybuchla v Istanbulu bomba umístěná ve vozidle, která zabila 11 osob, včetně 6 policistů, a zranila více než 30 dalších lidí. Podle ministerstva vnitra jsou přesvědčivé důkazy o tom, že útok spáchala Kurdská strana pracujících (PKK).

Ve městě Midjat na severovýchodě se PKK přihlásila k bombovému útoku, který zabil tři policisty a tři civilisty na policejní stanici. Útočníci použili při útoku půl tuny výbušnin.

Společnost Bandirma Gubre Fabrikalari (BAGFAS), která ročně vyrábí téměř půl milionu tun hnojiv, oznámila přerušení výroby dusíkatých hnojiv.

Její akcie ztratily 3 % hodnoty, zatímco akcie dalšího výrobce hnojiv, Gubrety, spadly až o 4,5 %.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5732

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2016