Mnozí s překvapením zjišťují, že britský bulvár vyvolává nenávist proti středovýchodní Evropě

9. 6. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Britský bulvární Daily Mail, který ve třicátých letech podporoval Hitlera, vlastní oligarcha toužící prosadit odchod Británie z EU a rozpad Evropské unie. Daily Mail stejně jako v ČR Parlamentní listy o uprchlících  šíří v Británii o EU a především o střední a východní Evropě účelové nesmysly, líčí tento region jako oblast zločinců a násilníků a žebráků, kteří po milionech zalhtí Británii a zničí její kulturu a ekonomiku. (Nepřipomíná vám to něco?)

Na titulní straně listu vládne titulek:

VRAZI A SEXUÁLNÍ NÁSILNÍCI Z EU, KTERÉ JSME NEVYHOSTILI



K tomu píše na Facebooku šéfredaktor Respektu Eric Tabery:

"Psal mi kamarád z Británie, že jeho kolegyně v práci zrušila cestu do Česka, protože v postkomunistických zemích žijí násilníci a ona se sem bojí. Drtivá kampaň britského bulváru za Brexit evidentně nese plody. Když jsem nedávno přestupoval v Londýně, The Sun psal o tom, že setrvání v EU znamená riziko více teroristů. Jaké bylo mé překvapení, když jsem si přečetl, že to mají být teroristé z východní Evropy. A argument byl, že tam hodně lidí vlastní zbraň. V bulváru také běží seriál o násilnících všeho druhu z východní Evropy. Jasně, nejvíc jsou zmiňováni Poláci, ale Britové dělají rozdíl mezi Poláky a Čechy stejně jako my mezi Afghánci a Syřany. Musím říct, že tenhle paušální útok na nás se mi vůbec nelíbí a možná nastala chvíle, kdy by měl někdo z českých politiků do těchhle novin napsat nějaký názorový text, kdy by se proti tomu vymezil."

Musím říci, že představa, že by někdo četl či poslouchal nějaký článek, který by do britských novin napsal nějaký český politik, je dost lichá. Lidé, kteří horují pro Brexit a věří protievropským nesmyslům britského bulvárního tisku, ani netuší, kde nějaká Česká republika je. Dnes sice citují Financial Times Zaorálka, že Moskva podporuje v Evropě ultrapravici, ale to se k lidovým stoupencům Brexitu vůbec nedostane.

Problém je, že tohle je svět čtenářů Daily Mailu a to je totéž jako svět čtenářů Parlamentních listů. Ty racionálními argumenty nepřesvědčíte. Kromě toho oni nikoho ze střední Evropy neznají, kdo by pro ně byl autorita. Tady opět chybí z české strany kulturní diplomacie. Kdyby si bývala systematicky ČR pěstovala v západních zemích financováním středoevropských studií vlivné místní informované spojence, mohli by na obranu ČR vystoupit. Kdyby existoval anglický poslanec, který je mezi normálními, obyčejnými lidmi dobře známý a ten napsal do Daily Mail článek na obhajobu ČR, mohlo by to něco zmoci. I když oni by to nevydali...

Musel by to udělat na Twitteru, atd. Ale kupodivu i čelní britští politkové proti tomuto vystupují - Osborne včera říkal v televizi, že je nutno odmítnout rasismus a xenofobii "little Englanders", že v tom dosud tolerantní Británii nepoznává. Hlavní problém je že nemá smysl to preach to the converted - přesvědčovat už přesvědčené, a na nepřesvědčené nedosáhnete.

0
Vytisknout
9035

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2016