Rusko znova připravuje velkou eskalaci války v Sýrii

8. 6. 2016

čas čtení 3 minuty


Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí sdělil novinářům, že Rusko poskytne "nejaktivnější" podporu syrské armádě, aby udržela strategické město Aleppo a okolní území a znemožnila jejich pád do rukou "teroristů".


"Co se děje v Aleppu a kolem něj je to, před čím jsme Američany předem varovali - a oni to vědí: Že nejaktivnějším způsobem podpoříme syrskou armádu ze vzduchu, abychom nedovolili obsazení tohoto území teroristy," prohlásil Lavrov.

Lavrovovo prohlášení den poté, co náměstek ministra obrany oznámil, že ještě zbývá "mnoho udělat na podporu syrské armády" - podpořilo spekulace, že Rusko připravuje opětovné posílení vojenských operací v Sýrii tři měsíce poté, co oznámilo stahování.

Moskva intervenovala ve prospěch svého klienta Bašára Asada v září a zvrátila tím průběh války, která se vyvíjela v Asadův neprospěch. Nálety se zaměřily na protiasadovské povstalce u turecké hranice a na Aleppo, které je nyní epicentrem války.

Putin v březnu svět šokoval, když oznámil začátek stahování "hlavní části" jednotek ze Sýrie čtyři měsíce po intervenci. Ve skutečnosti Rusko ponechalo v Sýrii značné síly.

Podle expertů Moskva zřejmě připravuje velkou ofenzívu proti syrské opozici, kterou asadisté označují za teroristy, tím že stupňuje protiteroristickou rétoriku, posiluje kontingent poradců a soukromých žoldáků a eskaluje četnost i rozsah náletů kolem okraje Aleppa a v provincii Idlíb.

V sobotu bývalý náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil prohlásil, že by Rusko mělo jednat "s větší silou" proti syrským "teroristům", kteří měli čas připravit se k ofenzívě díky zastavení palby zprostředkovanému USA a Ruskem na konci února.

Francouzský deník Le Figaro počátkem května informoval, že Rusko najalo soukromé "žoldnéře", aby bojovali za Asada, a Al-Monitor přinesl minulý týden zprávu, že ruské pozemní síly a výsadkové jednotky byly rozmístěny kolem přístavu Tartús v západní Sýrii, "aby podpořily více než 3 000 ruských dobrovolníků vyslaných do regionu v posledních několika týdnech ve snaze oživit koordinaci se Syrskou arabskou armádou".

Počet a rozsah ruských náletů na Aleppo a opozicí držené území v provincii Idlíb se v posledních třech dnech minulého týdne ztrojnásobily, tvrdí thinktank ISW. To podle něj představuje "nebezpečnou změnu podoby ruských náletů na úroveň, kterou jsme viděli pouze před dojednáním dohody o příměří koncem února 2016".

Dopisovatelka al-Džazíry Zeina Khodr to vyjadřuje bez obalu: "Moskva možná ospravedlňuje přípravu rozsáhlé ofenzívy proti Frontě an-Nusra".

Tím ovšem Moskva připravuje také velkou ofenzívu proti hlavním silám syrských povstalců - mnozí z nich dál koexistují s Nusrou kvůli přežití.

"Mám dojem, který je potvrzen dosud neověřenými fakty, že tyto skupiny záměrně obsazují pozice an-Nusry, aby zabránily v útoku na ni," sdělil Lavrov v květnu Sputniku.

To že Nusra není součástí příměří vytvořilo pro Rusy prostor, díky němuž mohou útočit na skupiny, jež jsou součástí hlavních sil povstalců, i během příměří. Mnohé z těchto skupin podporuje Západ a některé se údajně rozhodly koordinovat s Nusrou proti Asadovi, což odhalilo Achillovu patu americké strategie v Sýrii.

Povstalci se nevzdali spolupráce s Nusrou navzdory výzvám amerického ministra zahraničí Kerryho a Moskva nyní evidentně využívá nedostatku "spolupráce" na straně Washingtonu a zablokovala mírová jednání v Ženevě, aby znovu eskalovala konflikt.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9187

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2016