Riziko jaderné války v Evropě roste, tvrdí bývalý ruský ministr

21. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


"Riziko konfrontace s použitím jaderných zbraní v Evropě je vyšší než v 80. letech," prohlásil Igor Ivanov, bývalý ruský ministr zahraničí a současný šéf thinktanku financovaného ruskou vládou.


Podle Ivanova spory mezi Východem a Západem kvůli ukrajinské krizi vedly k zesílení hrozby jaderné války v Evropě. Ivanov v sobotu vystoupil na konferenci pořádané NATO.

"Máme méně jaderných hlavic, ale riziko jejich použití roste," prohlásil exministr v Bruselu.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg varoval Rusko před zastrašováním sousedů řečmi o jaderných zbraních a veřejně tak ventiloval obavy sdílené západními představiteli.

Ivanov ze zhoršování situace v Evropě viní také systém protiraketové obrany. Ten zahrnuje základnu v Polsku, která má být uvedena do provozu v roce 2018. Rusko to chápe jako umístění amerických kapacit na své hranici.

Nicméně USA a NATO tvrdí, že protiraketový systém je určen k ochraně Evropy před íránskými raketami a nedokáže zničit ruské strategické rakety.

"Můžete si být jisti, že jakmile USA rozmístí svůj protiraketový systém v Polsku, Rusko odpoví rozmístěním svého protiraketového systému v Kaliningradu," prohlásil Ivanov.

Tato vyjádření zřejmě vyvolají poplach mezi evropskými diplomaty a diplomaty NATO, kteří hledají politické řešení konfliktu na Ukrajině. Ivanov dal ale jasně najevo, že Evropa a Rusko mají malé šance na nalezení širší shody.

ZDE

0
Vytisknout
6620

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2016