Oprava

27. 2. 2016

čas čtení 2 minuty


Včera jsme vydali níže uvedenou zprávu, zveřejněnou v celé řadě důvěryhodných zdrojů, podle níž se papež František vyjádřil, že Korán je stejně posvátná kniha jako bible. Jeden čtenář nás upozornil, že zdroje zprávy je zřejmě ultrapravicový americký server National Report, který publikuje hoaxy. Účelem tohoto článku bylo zřejmě ironizovat papeže mezi ultrapravicovými americkými voliči. Nicméně papež František opakovaně a systematicky vyzývá na mnoha místech světa k toleranci a spolupráci mezi křesťany a muslimy. Viz například:

Dialog mezi náboženstvími je nezbytný, řekl papež v první den své návštěvy v Africe. Stavění mostů mezi muslimy a křesťany je hlavním tématem papežovy cesty po třech kontinentech (Guardian)

Papež František na Srí Lance požadoval náboženskou snášenlivost a muslimové konstatovali: "Potřebujeme víc osobností, jako je on" (Daily Mirror)

Vychovávejme mladé, aby respektovali jiné víry, řekl papež muslimům koncem Ramadánu. Musejí to dělat jak křesťané, tak muslimové (The Catholic Herald)

Na některých serverech byla publikována teologická diskuse, zda je Allah skutečně stejný jako křesťanský Bůh: ZDE ZDE

Papež František: Korán je stejně posvátná kniha jako bible



Minulé pondělí promluvil papež František o tom, jak životně důležité je projevovat náboženskou snášenlivost. Ve svém projevu zdůraznil, že Korán a duchovní učení, které obsahuje, je stejně platný jako bible.

"Ježíš Kristus, Jehova, Allah. To jsou všechno jména, která popisují bytost, která je výrazně stejná po celém světě. Po staletí se zbytečně prolévala krev v důsledku úsilí segregovat naši víru.

Víra však musí být pojmem, který nás jako lidi, národy a jako svět spojený vírou, sjednocuje. Společně můžeme vytvořit bezprecedentní věk míru, potřebujeme jen dosáhnout respektu pro jiné víry, neboť jsme všichni boží děti bez ohledu na to, jakým jménem k němu mluvíme. Můžeme dokázat na světě zázračné věci tím, že spojíme svou víru a doba pro takové hnutí je teď. Už nebudeme vraždit své sousedy kvůli rozdílům v našem pojetí Boha."

V prosinci vydal Vatikán fotografii papeže Františka, jak líbá Korán. Poté, co se konaly ve Vatikáně dlouhé muslimské modlitby, papež obdržel výtisk Koránu během setkání s muslimskými představiteli.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11910

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2016