Vídeň je nejpříjemnějším místem k životu, Praha je na 69. místě

23. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Německy mluvící města dominují žebříčku osmnácté Mercerovy studie kvality života. Nejpříjemnějším místem na světě k životu je Vídeň, k první sedmi nejpříjemnějším patří Curych, Mnichov, Düsseldorf a Frankfurt. Praha je na 69. místě.

Paříž kvůli teroristickým útokům poklesla z 10. na 37. místo, Londýn je na 39. místě.

Studie zkoumala sociální a ekonomické podmínky, zdraví, školství, bytovou politiku a životní prostředí. Používají ji velké firmy k rozhodování, kde mají založit své pobočky a kolik mají platit zaměstnancům.

Sociálnědemokratická správa města Víden má dlouhou tradici investování do vysoce kvalitního sociálního bydlení, takže Vídeň zcela mimořádně mezi významnými metropolemi, má přijatelné činže pro většinu obyvatel.

"Bydlím v bytě o rozloze 100 čtverečních metrů v dobré čtvrti asi 20 minut pěšky od centra. Platím činži jen 800 euro měsíčně," řekla jedna obyvatelka deníku Guardian. V Londýně by takový byt stál 2000 liber měsíčně a v New Yorku, který je na 44. místě žebříčku, ještě více. Vídeňanka dodala: "Máme tady také vynikající veřejnou dopravu. Metro o víkendu jezdí 24 hodin denně a stojí jen jedno euro."

Vídeň má obrovský prospěch z pádu berlínské zdi, protože se stala bránou do východní Evropy, jejíž země mají často historické vazby na bývalé Rakousko-uherské mocnářství.

Americká města se neumístila zrovna dobře, hlavně kvůli absenci bezpečí a kvůli zločinnosti. Nejvýše se v tabulce umístilo San Francisko, je na 28. místě a Boston na 34.


Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7216

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2016