Kurdská YPG "vyhlásila Turecku válku"

19. 2. 2016

čas čtení 2 minuty


Turecký list Daily Sabah publikoval videozáznam shromáždění kurdské organizace PYD v syrském městě Amude z 10. února. Video podle něj dokazuje, že organizace "vyhlásila válku Turecku".


Strana PYD a její ozbrojené křídlo YPG jsou podporovány Ruskem a v minulosti USA. Několik dní před bombovým útokem v Ankaře se v syrském Amude, odkud pochází jeden z e zatčených v souvislosti s útokem v Ankaře, konalo shromáždění PYD. Muži, někteří v uniformách, patrně před výcvikem, naslouchají vyvolávání hesel a hrozeb vůči Turecku, se zjevnou snahou provokovat Kurdy v jihovýchodních částech Turecka.

"Jako lid Amude budeme odteď bránit práva našeho lidu, s využitím všech dostupných prostředků, jako je Asajš, YPG, YPJ a HPJ," vyjmenoval řečník různé bezpečnostní složky působící v kurdských kantonech.

"Náš lid je stejný, neuznáváme žádné hranice nebo omezení. Amude je Nusaybin, Cizre, Diyarbakir. Zrušíme shnilé hranice," dodává velitel a vyjmenovává města v Turecku, kde došlo k bojům s kurdskými militanty.

"Budeme bránit práva našeho lidu na severu [v jihovýchodním Turecku]. S naším lidem v západním a severním Kurdistánu utopíme Erdogana v jeho vlastní krvi," vyzývá řečník.

"Co říkáme je, boj západního Kurdistánu je bojem severního Kurdistánu," dovozuje řečník, který označil část Turecka za severní Kurdistán.

Na konci videa militanti volají "Serok Apo", což znamená "Vůdce Apo", což je hold lídrovi turecké PKK Abdullahu Öcalanovi, který si po zajetí v Keni odpykává doživotní trest v tureckém vězení.

V lednu se objevilo jiné video zachycující anglicky hovořícího muže, patrně bojovníka YPG, který vyzývá občany západních zemí, aby se ke skupině přidali a prováděli teroristické útoky v Turecku.

USA poskytly kurdské PYD v říjnu 50 tun vojenského materiálu, ale její sesterskou organizaci v Turecku označují za teroristickou. Brání PYD s odůvodněním, že tato skupina bojuje proti "islámskému státu". Ankara však tvrdí, že není možno rozlišovat mezi hodnými a zlými teroristy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7860

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2016