Syrská opozice je ochotna uzavřít příměří, ale Rusko dál bombarduje

21. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Syrská opozice souhlasila s možností dočasného příměří v občanské válce, pokud by byly dány záruky, že Rusko přestane bombardovat, obklíčení měst bude zrušeno a po celé zemi dostanou humanitární organizace svolení rozvážet občanům pomoc.

Moskva avšak dál hodlá bombardovat ty, které označuje za "teroristy", a prezident Asad v sobotu uvedl, že by přijal příměří pouze potud, pokud by nevedlo k zlepšení postavení ozbrojených skupin bojujících proti němu. Příměří by muselo zajistit, že "jiným zemím, zejména Turecku, bude zabráněno vysílat další teroristy a zbraně a logistickou podporu". Podle Asada jsou všichni povstalci bojující proti jeho armádě a jejím spojencům "teroristé".

Mluvčí Vladimíra Putina Dmitrij Peskov však řekl v sobotu: "Rusko se přidržuje své důsledné strategie poskytování pomoci ozbrojeným silám Sýrie v jejich ofenzivních akcích proti teroristům a proti teroristickým organizacím.

Americký ministr zahraničí John Kerry sdělil v sobotu svému ruskému protějšku Sergeji Lavrovovi, že je Washington hluboce znepokojen pokračujícím ruským bombardováním civilních cílů.

Turecký premiér Ahmet Davutoğlu v sobotu požadoval, aby USA poskytly Turecku bezpodmínečnou pomoc v jeho boji proti syrským kurdským extremistům. Mezi Ankarou a Washingtonem roste napětí ohledně jejich strategie vůči severní Sýrii.

V sobotu dál pokračovaly zuřivé boje v provincii Aleppo. Asadova armáda tvrdí, že tam dobyla od Isis 18 vesnic. Asad řekl v rozhovoru pro španělský deník El Mundo, že jeho jednotky plně ovládají město Aleppo a pokračují směrem k městu Rakka, centru Islámského státu. Až ovládne celou zemi, řekl Asad, utvoří vládu národní jednoty, která vypracuje novou ústavu a uspořádá všeobecné volby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6260

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2016