Sýrie: Možnost intervence ze Saúdské Arábie vyvolává obavy z nekonečného konfliktu

12. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Ruský premiér Dmitrij Medveděv varoval před hrozbou trvalé nebo světové války, jestliže státy v Perském zálivu pošlou do Sýrie svá vojska. Už nyní tam na straně Ruska bojuje Írán a organizace Hizballáh.

Vojenské jednotky vedené Saúdskou Arábií se připravují intervenovat v syrské občanské válce. To vyvolává obavy, že mocnosti v regionu budou zataženy do krvavého nekonečného konfliktu.

Saúdský ministr obrany a následník trůnu princ Mohammed bin Salman předložil vojenské plány své země vrcholné schůzce, kterou zorganizovala Spojenými státy vedená koalice ohledně Sýrie v ústředí NATO v Bruselu. Americký ministr obrany Ashton Carter pak informoval, že se se Saúdskou Arábií mluvilo "o celé řadě věcí" v souvislosti s použitím pozemních vojsk.

Saúdská Arábie uvedla, že se postaví do čela jednotek vytvořených z islámské koalcie. Na schůzi byli přítomni i zástupci dalších jejích členů - Spojených arabských emirátů, Bahrajnu, Jordánska a Kuvajtu.

Saúdská Arábie prohlašuje, že chce vstoupit do Sýrie a bojovat tam proti Isis, avšak vládnou silné obavy, že by taková intervence vedla k rozšíření a k eskalaci tamější občanské války. Usuzuje se také, že vojska ze sunnitských států podpoří syrské sunnitské vzbouřence, kteří prohrávají, a tak se dostanou do konfliktu se šiitskými nepřáteli - Íránem a bojovníky z organizace Hizballáh, kteří podporují, stejně jako ruské letecké údery, režim Bašára Asada.

Ruský premiér varoval před možností trvalé nebo světové války, pokud státy v Perském zálivu vyšlou do Sýrie jednotky a světové mocnosti nevyjednají mír. Rusko přitom nechce zahájit příměří dříve než až 1. března. Obamova vláda tvrdí, že si chce udělat čas, aby z Aleppa vyhnalo opoziční bojovníky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6566

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2016