Šéf amerických výzvědných služeb: Internetu věcí budeme používat k tomu, abychom vás špehovali

11. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

James Clapper uvedl ve svém svědectví v americkém Kongresu, že špehování občanů prostřednictvím domácích předmětů denní potřeby, které budou brzo připojeny na internet, je velmi pravděpodobné.

Šéf amerických výzvědných služeb poprvé přiznal, že výzvědné služby budou využívat nové generace chytrých domácích předmětů denní potřeby, které budou napojeny na internet, ke zvýšení špehovacích schopností státu.

Stále větší počet domácích předmětů denní potřeby začíná být napojen na internet. Jedním z příkladů je například britský přístrojek Hive, jehož prostřednictvím můžete z mobilu, ať jste kdekoliv mimo domov, zapínat, vypínat či teplotně regulovat vytápění ve svém domě či bytě. Avšak jak se počítačová všudypřítomnost začíná rozšiřovat z laptopů, tabletů a mobilů do všech domácích předmětů, experti varují, že bezpečnost nových automobilů, myček na nádobí a poplašných zařízení zdaleka není zajištěna.

Ve Washingtonu upozornil nedávno Adam Michael Rogers, ředitel National Security Agency, že je načase uvažovat o bezpečnosti nových domácích zařízení. Nehovořil však o tom, jak obrovské možnosti špehování dává budoucí internetová propojenost domácích předmětů státním výzvědným úřadům.

Tento týden však o tom pohovořil v americkém Senátu James Clapper, ředitel státních výzvědných služeb, daleko otevřeněji. Řekl:

"V budoucnosti budou výzvědné služby zřejmě používat internetu věcí pro identifikaci, dohled, monitorování, lokaci, sledování a cílení pro verbovací účely, případně k získání přístupu do sítí anebo k identifikačním datům uživatelů," řekl Clapper.

Je zřejmé, že výzvědné služby budou odposlouchávat signály vysílané novými předměty domácí potřeby, propojenými na internetu, stejně jak, jako monitorují mobilní telefony. Amatéři se už zajímají o lehce přístupný hardware. Vyhledávač Shoda indexuje tisíce zcela bezpečnostně nezajištěných přístrojů, přístupných na internetu.

Už v roce 2012 konstatoval tehdejší ředitel CIA David Petraeus, že je nutno zohlednit možnosti špehování internetu věcí, které naprosto změní způsob, jímž výzvědné služby budou získávat informace.

Clapper upozornil, že svou onlinovou špionáž zintenzivňují Rusko, Čína, Írán, Severní Korea i Islámský stát. Varoval, že schopnost USA dělat totéž "se bude pravděpodobně zmenšovat úměrně se vzrůstem množství útočné technologie a vytváření krycích organizací". Rusko a Čína mají podle něho nejsofistikovanější kybernetické špehovací operace.

Propojení domácích předmětů denní potřeby bude pro výzvědné organizace obrovským zdrojem informací. Jedna studie upozornila, že už v roce 2001 se FBI pokusila donutit firmu, která vyrábí nouzové komunikační zařízení pro automobily, aby policii v Nevadě umožnila odposlouchávat rozhovory v automobilu jedné sledované osoby.

V únoru 2015 vyšlo najevo, že mikrofony v chytrých televizorech firmy Samsung jsou "trvale zapnuty", aby televize dokázala přijímat verbální povely uživatelů. To znamená, že v místnost, v níž je taková televize, je odposlouchávatelná. Stejně tak může být zapnut i mikrofon ve vašem mobilu a počítači.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6532

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2016