Polsko signalizuje posílení vojenského angažmá na Blízkém východě

10. 2. 2016

čas čtení 2 minuty


Polsko včera signalizovalo ochotu hrát aktivnější roli ve vojenských operacích na Blízkém východě. Chce se tak v rámci NATO domoci vyslyšení svých představ o posílení východního křídla aliance.


Polsko, které se po anexi Krymu a válce na Donbase obává ruské agrese, doufá, že summit NATO ve Varšavě v červenci odhlasuje vyslání dalších jednotek do postkomunistické Východní Evropy.

Avšak zdroje seznámené s průběhem jednání tvrdí, že Varšava čelí odporu, včetně jižních členských zemí, které nepovažují ruskou hrozbu za tak důležitou a tvrdí, že větším nebezpečím pro Evropu jsou "islámský stát" a další džihádistické skupiny.

"Oznámili jsme zvýšení naší účasti, také vojenské, v akcích na Blízkém východě," prohlásil náměstek ministra obrany Tomasz Szatkowski v panelové diskusi před setkáním ministrů obrany v Bruselu koncem tohoto týdne. Polsko dosud například posílalo munici do Jordánska, které je součástí Američany vedené koalice, a omezovalo se na podobné činnosti. Podle jiného zdroje se nyní zapojí vojensky, avšak nikoliv na frontě, a bude se jednat mj. o logistické aktivity.

Zapojení Polska na jižním křídle NATO je "absolutně nezbytné", pokud si chce Varšava zajistit uspokojivou dohodu o přítomnosti aliance ve Východní Evropě, tvrdí Michal Baranowski, ředitel pobočky thinktanku German Marshall Fund ve Varšavě.

Spojené státy a Británie navrhují vyslání jednotek do Polska na cvičení, ale diplomaté tvrdí, že evropské země nechtějí vypovědět smlouvu s Moskvou z roku 1997. Ta zakazuje umisťování významných sil na hranici NATO s Ruskem.

Bez permanentní základny Polsko doufá alespoň v podstatné navýšení rozsahu a frekvence cvičení NATO na svém území.

Dnes a zítra v Bruselu ministři obrany NATO představí plány na zřízení předsunutých stanovišť, rotaci jednotek, pravidelné válečné hry a skladování bojové techniky pro síly okamžité reakce. Podle generálů NATO to představuje "trvalou" přítomnost v regionu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5571

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2016