Letecké údery v Sýrii dál ničí infrastrukturu a zabíjejí civilisty

10. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

V úterý nafilmovali syrští vzbouřenci letecký úder proti, jak oni tvrdí, uprchlickému táboru. Nedaleko města Saraki. Lidé v místě tvrdí, že bylo usmrceno 15 civilistů, včetně žen a dětí. Nelze ověřit tyto informace a je jasné, že na scéně byli islamističtí bojovníci. Avšak letecké údery, buď syrskými nebo ruskými letadly, za poslední týden výrazně zintenzivněly.

V této nemocnici na turecké hranici, přeplněné vlnou syrských uprchlíků, jsme našli Aiu. "Jsem z jedné vesnice v Sýrii," řekla. Maminka této šestileté dívky ji poslala, aby koupila balíček sušenek, když došlo k dalšímu leteckému úderu. Aina maminka tam uvízla. Turečtí lékaři Aiu operovali a pokusili se dnes dopoledne zrekonstruovat její nohu.

"To udělali Rusové," říká její strýc. "Bombardují v naší oblasti už dlouhé měsíce. Co je Rusům do Sýrie? Měli by se starat o sebe."

Tyto záběry byly natočeny v Aleppu před dvěma dny.

Nedá se ověřit, zda bombardovací letadla byla syrská nebo ruská. Ale i kdyby tohle byla oblast, ovládaná vzbouřenci, jsou tu také civilisté, pravděpodobně příliš chudí na to, aby ze Sýrie mohli uprchnout tak, jak to už učinily miliony lidí.

A nyní se Turecko snaží galvanizovat své západní spojence, aby požadovaly zastavení ruských vojenských akcí.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu: Spojené státy a OSN vědí, že to musí být zastaveno. Avšak srdce mezinárodního společenství se zastavilo a zmrzlo.

Reportér Channel Four News: První ruské rakety byly odpáleny z moře v září. Rusové tvrdí, že se zaměřují jen na teroristy. Avšak západní výzvědné služby odhadují, že 70 procent leteckých úderů těchto letadel není zaměřeno proti Islámskému státu, ale proti jiným vzbouřeneckým skupinám, které bojují proti Asadově vládě.

Monitorující organizace odhadují, že Rusové usmrtili za poslední čtyři měsíce 1500 civilistů. V prvním týdnu měsíce února usmrtili až 185 civilistů. 30 z nich byly děti. Organizace Human Rights Watch uvádí, že Rusko a Asadův režim použily za posledních 14 dní nejméně ve 14 útocích mezinárodně zakázané tříštivé (kazetové) bomby. A 24 z 45 ruských leteckých úderů z minulého týdne byly proti městu Aleppo.

Důsledkem je nová vlna uprchlíků směřující směrem na sever. Mnoho syrských uprchlíků táboří pod širým nebem. Podle OSN uprchly desetitisíce lidí, avšak přesná čísla nejsou k dispozici. Tyto autobusy opustily město Azaz. "Modlíme se za bezpečnou cestu do bezpečné zóny," říká tento muž. Není si jist, kde by to mohlo být.

Protože jednotky prezidenta Asada také směřují na sever a turecká hranice zůstává uzavřena. Syrští vzbouřenci si mezitím stěžují, že nemají dostatečné množství zbraní. Přísliby tří arabských zemí, včetně Saúdské Arábie, že vyšlou vojáky, dosud nebyly splněny.

I když v syrské nemocnici mi řekl syrský vzbouřenecký bojovník, že nechce, aby přišli vojáci ze Saúdské Arábie. "Chci, aby nám poslali další zbraně, anebo turecká letadla, aby bombardovala na naší straně."

Je ale jasné, že ničení a zabíjení, které působí ruská letadla, nemá obdobu. Jejich cílem je dobýt Aleppa, největšího syrského města. A důsledky pro statisíce lidí, kterým tady hrozí obklíčení, jsou pravděpodobně ještě horší než pro lidi, kteří uprchli.

0
Vytisknout
6424

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2016