Zločin v Polné aneb o obrazu české společnosti tehdy a nyní II.

8. 2. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Česká televize v neděli večer odvysílala druhý díl filmu Zločin v Polné, který názorně ukazuje, kterak iracionalita a víra ve středověkou legendu zamlžily lidský úsudek a racionalitu. První díl minulou neděli zhlédl rekordní počet diváků, cirka 1,3 milionu. Je možné, že si česká veřejnost uvědomí paralelu mezi tehdejším propadem rozumu a nynější ztrátou soudnosti mnohých našich spoluobčanů - tedy v časech, kdy se opět resuscitují pověry a mýty a doslova teče krev?

Ačkoliv mi někteří čtenáři vytkli, že nemohou srovnávat nesrovnatelné, příkladně útoky tehdejších vlastenců na české židy během hilsneriády s dneškem, protože ti na rozdíl od uprchlíků a migrantů z islámských zemí nikomu nic neudělali, myslím, že znepokojující události uplynulého týdne jsou ilustrativní a potvrzují mnou načrtnutou paralelu.

(Pozn. red. Jenže statisíce dnešních uprchlíků a migrantů také nikomu nic neudělaly, že je vykresluje český tisk iracionálně jako zločince, je problém českého tisku a české veřejnosti. Přesně stejně jako zločince a primitivy zobrazoval český tisk i židy, a to dokonce ještě i po druhé světové válce, když Československem procházeli polští židé do Izraele.

Představa, že dnešní uprchlíci přicházející do Evropy jsou nějak zločinní a zlí a „neváží si pomoci, která je jim poskytnuta“ vznikla iracionálně jen v horečné mysli  českého tisku. Že tomu velká část české veřejnosti věří, je čistě její problém, a způsobí jí to v blízké budoucnosti vážné obtíže, neboť se tak ČR vyčleňuje ze slušné společnosti národů světa a ponese za tuto svou nezměrnou blbost tvrdé ekonomické i strategické následky. )

V průběhu jednoho týdne byl v Praze nožem pobodán muslim očividně kvůli svým prouprchlickým aktivitám, napadeni lidé demonstrující za otevřenou Evropy skupinou zakuklených neonacistů a rovněž přenosový vůz Českého rozhlasu a nakonec byl proveden žhářský útok na Autonomní sociální centrum Klinika, jehož podporovatelé pomáhali uprchlíkům v nouzi. Tyto odsouzeníhodné činy byly uskutečněny v příšeří iracionální a často lživé kampaně proti uprchlíkům a migrantům mající posvěcení z neopomenutelné části politické a mediální scény a především z Hradu.

Stále nejsou zřetelné podobnosti mezi tím, co vyvolal dosud spolehlivě neobjasněný zločin v Polné, jenž resuscitoval středověkou báchorku ze 12. století, a nynějším děním?

Kde se kupříkladu berou fámy o tom, že aktivisté, již pomáhají uprchlíkům v rámci neziskovek (či neziskovky samotné) jsou královsky placeni? Znám mnoho osob, které těmto lidem pomáhají naprosto nezištně - většinou ze svých kapes, takže na tom vlastně „tratí“ a rozhodně nebohatnou. Tyto fámy se zjevně rekrutují ze stejného ranku jako fámy o samých silných mužích s tisíci dolary po kapsách a iPhony; jde tedy o vytvoření fantomatického strawmana a jeho neustále bití.

Dnešní modifikovanou hilsneriádu můžeme rozšířit za hranice české kotliny. Jak je to vlastně s tvrzeními o tom, že uprchlíci a migranti budou pro Evropu představovat jen finanční zátěž – vedle bezpečnostní hrozby a nekompatibilnosti odlišných kultur? Je pozoruhodné, že mnozí ekonomové naopak migrační a uprchlickou krizi vnímají jako příležitost k hospodářskému pozvednutí Evropy, pokud nově příchozím bude dána šance, a nikoliv jako pohromu ZDE.

Však i ona údajně neúspěšná „resocializace“ uprchlíků a migrantů (pravda, někteří z těchto lidí žijí na okraji společnosti a jsou marginalizováni, ačkoliv je problém ohledně „no-go zones“ vydatně nafukován senzacechtivými médii) souvisí s dopady finanční krize, neoliberální doktrínou a neschopností příslušných orgánů Evropské unie toto řešit; to vskutku nemá nic společného s onou proklamovanou nekompatibilitou našich evropských „hodnot“ a abrahámovskou vírou vycházející ze stejných kořenů jako křesťanství a judaismus. Jinými slovy - pes je zakopán jinde, opět v nespravedlivě nastaveném systému, neboť víme, z čeho pramenil chaos Výmaru…

A jak je to s onou bezpečnostní hrozbou, již mají přinášet „hordy islámských nájezdníků“? Bylo by doopravdy divné, kdyby se nepatrný zlomek migrujících osob, jež v Evropě čelí nenávisti a rasově motivovaným útokům, nedopustil nějakých zločinů. Jak nyní díky vyjádření německé policie víme, sexuálně motivované útoky a loupeže během silvestrovských oslav v Kolíně nad Rýnem a jiných německých městech provedli pachatelé pocházející z Maroka a Alžírska. Původ pachatelů tedy není v zemích, jež jsou jádrem současné imigrační krize ZDE. Sdělovací prostředky ovšem každý zločin těchto osob důkladně propírají a často jde o vyložené hoaxy ZDE. Kupříkladu informace o desetiletém chlapci, kterého měl v Rakousku znásilnit sexuálně strádající uprchlík z Iráku, přinesla západní bulvární média, která je převzala z pochybného britského deníku Daily Mail, který je znám, že si zprávy vymýšlí - je politováníhodné, že informaci ovšem tentokrát bez jakéhokoliv vlastního výzkumu či ověřování doslova převzal z deníku Daily Mail i list Independent.

Tato pohnutá doba nese mnoho rysů hilsneriády a zdá se, že ti, kteří se snaží vystupovat proti zhoubným předsudkům a dezinformacím, jsou i dnes v menšině.

0
Vytisknout
8884

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2016