Kritika, z níž by nám měl běhat mráz po zádech

29. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

„Jestliže se Donald Trump stane příštím americkým prezidentem, bude to naprostá katastrofa,“ tvrdí v časopise Newsweek spisovatelka Eva Schlossová, která přežila koncentrační tábor v Osvětimi ZDE. Schlossová, jež je zároveň nevlastní sestrou Anny Frankové, dále uvedla, že svět se tváří v tvář uprchlické krizi chová jako netečný divák.

Schlossová na stránkách Newsweeku píše, že něco podobného, co nyní na vlastní kůži zažívají syrští uprchlíci, si spolu s Annou Frankovou a dalšími obětmi holocaustu sama prožila. „Z ničeho jsme se nepoučili – jsem stávající situací deprimovaná“, podotýká k uprchlické krizi 86-letá žena, jež byla v roce 1942 donucena se před nacisty ukrýt. „Bylo mi 11 let, když moje rodina utekla před Hitlerem do Belgie z Rakouska, které v roce 1938 nacistický vůdce anektoval. Chovali se k nám, jako kdybychom spadli z Měsíce. Připadalo mi, že nás tu nechtějí – jako kdybychom se něčím odlišovali. V současnosti to mají syrští uprchlíci mnohem těžší, protože pocházejí z jiného kulturního okruhu. Jsem naprosto pobouřena tím, že dnes tolik zemí uzavírá své hranice. Kdyby svět před 2. světovou válkou přijal více židovských uprchlíků, tak by během holocaustu zemřelo daleko méně lidí,“ píše Schlossová.

V případě uprchlické krize nejde podle Schlossové o evropský problém, ale o problém mající globální rozměry. „Kdyby velké země, jako jsou Spojené státy nebo Kanada, přijaly více uprchlíků, řešení krize by bylo na dosah. Jestliže se však americkým prezidentem stane Donald Trump, bude to naprostá pohroma. Myslím, že se tím, jak nabádá k rasismu, chová jako další Hitler. V průběhu své kampaně navrhoval, aby do Států nebyli vpuštěni žádní muslimové, a dále sliboval, že na hranici USA s Mexikem postaví zeď, aby do země nemohli ilegální imigranti,“ pokračuje Schlossová.

Minulý rok navštívila nevlastní sestra Anny Frankové Spojené státy, aby hovořila u příležitosti projekce dokumentárního filmu s názvem No Asylum, který odhaluje neznámou kapitolu života Anny Frankové a podrobnosti o tom, jak se její otec Otto Frank v roce 1940 snažil získat víza pro vstup na území USA. Snažil se, seč mohl, aby svou rodinu zachránil před nacisty. Frank dokonce znal nejmenovaného úředníka, který pracoval pro Rooseveltovu vládu, a zapřísahal ho, aby udělal vše, co bylo v jeho silách, ale nakonec byla jeho žádost zamítnuta.

„Dnešní situace je ještě horší než za Hitlera, neboť tehdy všichni spojenci – Spojené státy, Rusko a Velká Británie – společně vystupovali proti otřesné hrozbě nacismu. Pokud se zbavíme schengenského prostoru, bude to, jak se domnívám, špatné řešení. Vzpomínám si, jak byl svět v roce 1961 pobouřen kvůli výstavbě Berlínské zdi, a nyní se všichni snaží stavět další zdi. Je to absurdní,“ uzavírá Schlossová.

0
Vytisknout
8689

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2016