Politika a fyzická likvidace

26. 1. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Prezident Zeman na dotaz z publika, jak se lze zbavit premiéra Sobotky, odpověděl svým typickým způsobem, tedy nepovedeným bonmotem: demokraticky volbami, nedemokraticky kalašnikovem. Není divu, že tento bonmot je kritizován jako výzva k násilí vůči premiérovi této země. Jeden děsivý aspekt se však pomíjí.

Zbavit se Sobotky může mít dva významy, tedy zbavit se Sobotkovy politiky, nebo zbavit se Sobotky jako fyzické osoby. Nevím, jak to myslel tazatel, ale fyzická likvidace premiéra má úplně jiný význam, než zbavení se jeho politiky. Premiérova politika je politikou nějaké politické strany, která nestojí a nepadá s jedním člověkem.

Nejde o demokratické nebo nedemokratické postupy, jde o dvě úplně jiné věci. Nejen že zastřelení politika je nedemokratické, ale myšlenka na něco takového v evropském politickém kontextu je prostě myšlenka, týkající se fyzické osoby, nikoli politického směru.

Zbavení se Sobotky jeho likvidací představuje ukojení naprosto jiného zájmu než poražení Sobotkova politického projektu politickými prostředky (a nemusí jít jen o sněmovní volby, může jít o změnu směřování ČSSD nějakými vnitřními procesy v této straně).

Politici kritizují Zemana za výrok, že Sobotky se lze zbavit kalašnikovem Politici kritizují Zemana za výrok, že Sobotky se lze zbavit kalašnikovem

0
Vytisknout
10940

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2016