Lékaři bez hranic: Pět informací, které změní váš pohled na migranty a uprchlíky

26. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


„Utekli jsme do Evropy kvůli bezpečí našich dětí. Aby jim nic nehrozilo a měly přístup ke vzdělání. Protože v Sýrii už nic není. Celé mé město bylo zničeno. Kdybych ale věděl, jak těžké je dostat se do Evropy, nikdy bych je na cestu nevyslal. Raději bych umřel v Sýrii, než procházel tímhle. Myslel jsem si, že se k nám budou lidé chovat dobře. Kvůli všem těm těžkostem po cestě to někteří z nás vzdali a vrátili se do Sýrie. Teď jsou mrtví. Já jsem byl 33krát zatčen. Byl jsem ve vězení v Řecku, Makedonii, Srbsku i Maďarsku. Proč? Nerozumím tomu. Nic jsem neudělal. Nic jsem neukradl, nikoho jsem nezabil. Utíkám před smrtí, ale nacházím jen smrt. Moje budoucnost je budoucnost mých dětí. Kdybych jen věděl, kde jsou…

Syřan, jenž žil sám v lese, poté co se mu někde ztratila žena a čtyři děti. Srbsko, zima 2014


Lékaři bez hranic pomáhají uprchlíkům v zemích Evropské unie posledních patnáct let. Loni musela organizace dramaticky rozšířit svou pomoc. Ještě nikdy v historii neměli Lékaři bez hranic v Evropě tolik zdravotnických a humanitárních projektů a pracovníků. Nikdy dříve nemuseli mobilizovat na moři pátrací a záchranné lodě.

Nyní vydali zprávu nazvanou „Překážky na cestě do Evropy“. Dokument v pěti bodech podrobně popisuje osobní zkušenost pracovníků Lékařů bez hranic, zaznamenává výpovědi ošetřovaných lidí, opírá se přitom o zdravotnická data. Ukazuje realitu, která se často výrazně liší od způsobu, jakým ji prezentují evropští lídři.

Další informace ZDE

0
Vytisknout
8107

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2016