Je nezbytné se informovat, co vyvolává násilí u mladých mužů

26. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Ve snaze porozumět šokujícím sexuálním útokům v Kolíně nad Rýnem budou někteří odsuzovat údajně cizáckou muslimskou kulturu, kterou křesťané naivně pozvali do svých zemí. Avšak takové odsudky nevysvětlují nic, píše redakční komentář deníku Guardian. Ignorují nevinnost drtivé většiny uprchlíků a selektivně se soustřeďují na ty aspekty zákonů šaria, které jsou nejvíce v rozporu s feminismem.

Avšak teologické vysvětlení zločinů jsou v každém případě daleko méně důležitá než sociální podmínky a předpoklad beztrestnosti. Takže daleko konstruktivnější než zkoumat tuto slepou uličku je prostudovat vědecký výzkum, který zkoumá podmínky, které pobízejí mladé muže, aby se chovali odporně v nejrůznějších kulturách a kontextech. Ten výzkum, například, který dokazuje, že existuje vazba mezi riskantním a brutálním mužským chováním a genderovou nerovnováhou způsobovanou selektivními potraty v Indii a v Číně, nerovnováhou méně extremní než v mnoha uprchlických táborech. A studie, které objasňují vazby, tradičně známé z fotbalových stadionů, mezi násilím a davem.

Jakmile budeme mít jasno ohledně sociálních rizik, která jsou spojena s vyhnaným obyvatelstvem, žijícím v beznadějných podmínkách, začnou se nám samy nabízet řešení - pracovní příležitosti a ubytování, které mohou izolovaným mladým mužům poskytnout cestu do společnosti. Evropané si také musejí uvědomit, a pak napravit, ty politické strategie, které lidi odcizují namísto aby je integrovaly. Francouzská ministryně školství Najat Vallaud-Belkacem to ukázala tento týden, když argumentovala, že sekularismus francouzské republiky musí být zachráněn a změněn, protože byl dosud používán jako nástroj útočení proti menšinám.

A pak, ano, také, je zapotřebí zajistit, aby imigranti, ať už pocházejí odkudkoliv, byli informováni o své nové společnosti a o jejích zákonech. Takové kurzy, které pro ně pořádá Norsko a Finsko, jsou důležité. Jsou ekonomická naděje, vzdělání a vzájemný respekt zásadami, jichž by se mělo používat pro spravování komunitních vztahů v obtížných dobách? No samozřejmě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7681

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2016