Povodně v severní Británii vedly k pozoruhodnému posílení soudržnosti komunit

6. 1. 2016

čas čtení 3 minuty


Navzájem si totiž začali pomáhat ve vážné krizi lidi, kteří se normálně nestýkají. Do zaplavených vesnic přišlo množství sikhů a muslimů jako dobrovolníci.

Sikhové rozdávali karí zadarmo v zatopené vesnici Mytholmroyd už několik dní, když k nim přišel mladík kolem pětadvaceti a reagoval emocionálně. "Musím se k něčemu přiznat," řekl jednomu z koordinátorů charitativní organizace Khalsa Aid z jižní Anglie, která přijela pomáhat obyvatelům tohoto yorkshirského městečka, když bylo téměř zničeno při vánočních povodních. "Já jsem dřív nenáviděl Asiaty. Byl jsem v ultrapravicové skinheadské organizaci Combat 18. Strašně se teď stydím, když vidím, jak nám tu všichni tak pomáháte."

"Tyhle povodně lidi změnily," říká Ravi Singh, ředitel organizace Khalsa Aid, když jeho armáda dobrovolníků rozdávala humanitární pomoc v zaplaveném okrese Deeside ve Skotsku. "Je strašně inspirující, jak se spojili lidi všech nejrůznějších kultur a zázemí. Myslím, že to bude mít na ty komunity trvalý dopad."

S tím by souhlasil Mark Slade. Jeho byt u řeky v údolí ve vesnici Sowerby Bridge byl zničen dne 26. prosince, když ho zaplavila řeka Calder. Tvrdě spal, když ho ráno vzbudili hasiči. "Chtěl jsem jim vynadat, kdo mě budí, a oni mi sdělili, že se blíží povodeň. Když jsme vyšli ven, voda už byla do výše půl druhého metru. Odnesli mě na zádech."

Přesto si Slade nemyslel, že je jeho byt v ohrožení, tak si nic s sebou nevzal. Nechal si doma i mobil, s tím, že si pro něj později přijde. Když se vrátil za tři hodiny, voda byla až ke stropu. Všechno, co v bytě měl, bylo zničeno.

V neděli večer po Vánocích se poprvé v životě zalogoval na Facebook. "Dobrý den, jmenuju se Mark a přišel jsem při povodní z 26. prosince o všechno," napsal.

Do hodiny dostal 80 nabídek pomoci od lidí, které v životě neviděl.

V městě Mytholmoroyd byli místní lidé ohromeni, když na Nový rok viděli skupinu syrských uprchlíků z Manchesteru, jak lopatami odstraňují bláto z hřiště v místní škole, kterou vánoční povodně téměř zničily.

Yasser al-Jassem, uprchlík, který unikl ze Sýrie teprve před několika měsící, vysvětlil, proč tam jsou. "Já jsem dělal dobrovolníka i v Aleppu. Byl jsem řidičem sanitky a pomáhal jsem v humanitárním úsilí, když Asadův režim bombardoval civilní oblasti. Teď, v Británii, chci taky pomoci, a totéž chtějí dělat mnozí jiní Syřané, kteří si uvědomují, jak důležité je pomáhat lidem v nouzi, vzhledem k tomu, co jsme zažili doma."

Skupina syrských uprchlíků také plnila pytle s pískem ve vesnici Littleborough v Rochdale.

V neděli se konaly mimořádné ekumenické bohoslužby v kostele sv. Jakuba v zaplavém městě Hebden Bridge, jichž se účastnily muslimské charitativní organizace a Khalsa Aid, které rozdaly v hrabstvích Yorkshire, Lancashire a Cumbria minulý týden 6000-8000 teplých jídel. Muslimská charitativní organizace mládeže Ahmdaiyya Muslim Youth Association, uvedla, že jejích 350 dobrovolníků pracovalo přes Vánoce po dobu 7400 hodin a pomohlo 10 000 lidí v 38 městech a vesnicích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5822

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2016