Zasáhne proti Severní Koreji Čína?

6. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V rámci principu rozrůzněnosti názorů je myslím rozumné trochu korigovat ostře záporný postoj Karla Dolejšího vůči "nečinnému" americkému prezidentu Obamovi. Je asi rozumné poukázat na to, že všichni mezinárodní komentátoři stoprocentně nesdílejí Dolejšího kritiku americko-íránské dohody o omezení jaderných zbraní, poukazují na to, že součástí dohody jsou přísné mezinárodní kontroly íránské jaderné infrastruktury. Je paradoxní, že proti americko-íránské dohodě protestují jak američtí pravičáci, tak nejortodoxnější íránští činitelé, kteří označují íránské politiky, kteří se na vypracování dohody podíleli, za "zrádce". Při hodnocení událostí roku 2015 mnozí komentátoři označovali americko-íránskou dohodu o omezení jaderných zbraní za jednu z významnějších pozitivních událostí roku.

Středeční analýza deníku Guardian poukazuje na to, že co se týče Severní Koreje, prezident Obama má v podstatě svázané ruce - těžko říci, jakým způsobem by mohl ovlivnit situaci v tajnůstkářském totalitním severokorejském režimu. Karel Dolejší sice Obamovu zahraniční politiku vůči Severní Koreji kritizuje jako absolutní a opakované selhání, ovšem nenaznačuje, co jako měly Spojené státy vůči Severní Koreji dělat. Možná měly v této věci vyvíjet větší nátlak na Čínu, velkou otázkou je, zda by si takový nátlak Čína nechala od USA vnutit.

Problémem pro Čínu je, jak také ve středu poukazuje deník Guardian, že kdyby došlo k pádu severokorejského režimu, vážně to ohrozí stabilitu v čínských regionech hraničících se Severní Koreou a to si Čína neriskne.

List však poukazuje na to, že zřejmě ze všech světových mocností podnikne proti Severní Koreji Čína určité kroky. Očekává se, že Peking podpoří jakoukoliv rezoluci, která vznikne během jednání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku ve středu odpoledne. "Čína podpoří rezoluci Rady bezpečnosti OSN, avšak neschválí použití síly k odzbrojení Severní Koreje," řekl Daniel Pinkston, univerzitní specialista na mezinárodní vztahy na Troy University v Seoulu.

John Delury, odborník z Yonsei University v Seoulu, se domnívá, že Čína vyvine na Severní Koreu bilaterální tlak. "Bilaterální reakce Pekingu je důležitější než to, co Čína udělá v Radě bezpečnosti OSN. Toto fórum se totiž ukázalo jako neefektivní při řešení severokorejského jaderného problému. Dá se očekávat, že čínský prezident Xi Jinping je vážně znepokoje Kim Jong-unem, ale musíme počkat a uvidíme, co udělá. Čínské možnosti akce jsou omezené, protože má Čína se Severní Koreou 1300 km dlouhou hranici a Severní Korea ohrožuje stabilitu a ekonomiku severovýchodní Číny. Není pochyb, že po středeční jaderné zkoušce v Severní Koreji čínský prezident Xi zuří - už jen proto, že Pchyongyang se neobtěžoval Peking o jaderné zkoušce předem informovat." Dojde zřejmě k určitému zhoršení čínsko-severokorejských vztahů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8574

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2016