Obamovy krokodýlí slzy

7. 1. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Barack Obama sklidil potlesk mnoha sdělovacích prostředků včetně levicově zaměřených médií ZDE za svůj emotivní projev, v němž volal po posílení chatrných federálních zákonů regulujících prodej a držení zbraní ve Spojených státech, při kterém mu z očí vytryskly slzy ZDE. Obama slzel dojetím kvůli americkým dětem, jež přicházejí o život v důsledku násilností způsobených střelnými zbraněmi. Bylo by to patrně jímavé představení, kdyby však stávající americká administrativa měřila stejným metrem všem a všude.

Jistěže pozitivně vnímám Obamovu bitvu se zbrojní lobby či čím dál vyšinutějšími republikány, kteří se zaštiťují 2. dodatkem americké ústavy, i snahy o to, aby se drasticky zmírnil počet Američanů, kteří každý rok přijdou o život na následky zranění způsobených střelnými zbraněmi (každý rok se jedná o více než 30 tisíc osob ZDE).

Nicméně pokud na celou záležitost nahlédneme ze širší perspektivy, zjistíme, že Obamovy dojemné plačky za zastřelené americké děti mají zřetelné cynické mantinely. Ronil snad americký prezident slzy účasti nad osudem 500 palestinských dětí včetně novorozeňat zabitých v Gaze během brutálního izraelského tažení v roce 2014, kdy svému spojenci v Tel Avivu dodával munici ZDE, nebo snad plakal kvůli 400 dětem usmrcených při vražedné, Saúdskou Arábii vedené ofenzivě v Jemenu, již taktéž zásobuje smrtící municí ZDE?

Nikdo asi už nespočítá, kolik dětí zabily Bushovy, ale především Obamovy drony v Pákistánu, Jemenu, Afghánistánu, Somálsku a jinde, kde se ztráty na civilních životech pohybují v řádech tisíců ZDE. Věnoval jim snad Obama nějakou pozornost, neřku-li slzami proloženou řeč?

Zatímco Barack Obama volá po přísnější regulaci prodeje a držení zbraní na domácí půdě, Spojené státy zůstávají bezkonkurenčním vývozcem zbraní do celého světa, na němž se v roce 2014 podílely z více než 50 procent ZDE. Prodej amerických zbraní se v tomto roce zvýšil o 10 miliard dolarů na 36,2 miliardy dolarů, tedy o závratných 35 procent. Druhou příčku obsadilo Rusko s exportem zbraní za 10, 2 miliardy dolarů.

Americké zbraně putují převážně do konfliktních zón na Blízkém východě, kde rozsévají smrt nejen ve výše zmíněných zemích, ale i Sýrii nebo Iráku. Ani zde nikdo nespočítá, kolika nevinným dětem vzaly život.

Proto příliš nechápu dojetí liberálních sdělovacích prostředků nad Obamovou emotivní řečí a jeho slzami, neboť jde o slzy krokodýlí.

0
Vytisknout
9014

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2016