Česká společnost se rychle zbarvuje do intenzivní hnědé. Není to hezký pohled

1. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Přicházejí alarmující zprávy, jako když se dovídáme, že česká veřejnost hlasovala pro neofašistickou, nepříliš kvalitní hudební skupinu Ortel a při Českém slavíku tomu všichni přítomní tleskali, jako by se nechumelilo, anebo když CVVM zjistí, že až 88 procent českého národa zastává šílený názor, že zoufalí a pokojní uprchlíci, kteří prchají před vražděním a válkou, jsou pro Evropu "toutéž hrozbou jako Islámský stát".

A pak nám píšou zcela bezelstně lidi z ČR, kteří se domnívají, že když je něco většinový názor, jakkoliv blbý a iracionální, tak skutečnost, že ho zastává většina obyvatelstva, ho prý legitimuje.

Aha, takže když většina obyvatelstva v hitlerovském Německu zastávala názor, že židi a Slované mají být vyvražděni v koncentračních táborech, protože to byl většinový názor, tak to byl názor legitimní?

A názory, iracionálně šířící nenávist vůči muslimům stejně tak, jako se v třicátých letech šířila iracionální nenávist vůči židům, mají být také tolerovány, přestože porušují zákon, protože "to je demokracie"? No to snad ne!

A když někdo věří, že Amerika neexistuje, anebo že náš život řídí malí zelení mužíčci z Marsu, mají mít takoví lidé přístup do maistreamových sdělovacích prostředků? V ČR tomu tak je. Dennodenně vám nějaký Robejšek, Keller, Tomský, Zeman či Klaus mladší šíří v médiích naprosté nesmysly.

Neobviňuju prosté lidi, kteří nemohou za to, že je nesmysly straší z komerčních důvodů šílenci, a vyvolávají mezi nimi iracionální nenávist.

Kdy začnou tzv. seriozní média v ČR šířit skutečné informace ze zahraničí a přestanou interviewovat Kurasy, Hamply a Konvičky, kteří zpitomělé české veřejnosti tvrdí ekvivalenty toho, že "Amerika neexistuje" a "nejsou klobouky".

Obviňuju však politiky a sdělovací prostředky, že dostaly českou společnost do této katastrofální, sebeničivé situace. Nikdo s nimi v Evropě už nebude mluvit, jednat, ani obchodovat.

A těžko bude dál Česko dostávat miliardové dotace z Bruselu.

PS: "Právě jste dokázal, že demokracie nefunguje," píše jeden čtenář.

Ale to je omyl. Demokracie funguje, k jejímu fungování musejí být ovšem splněny určité podmínky. Politikové se musejí chovat odpovědně, média nesmějí šířit nesmyslné, poplašné zprávy a musí fungovat soudnictví. Mantinely demokracie jsou přesně dány jejím systémem zákonů. Kdo je porušuje, musí být trestán. Stejně jako není možné v demokracii, aby se lidi beztrestně vraždili či aby se znásilňovaly malé děti, je z dobrých důvodů trestným činem i vyvolávání poplašných zpráv a šíření nenávisti. Systémy, které tyto mantinely demokracie nedodržují, jsou vážně ohroženy.

Po více než čtvrt století od pádu komunismu je zjevné, jak neuvěřitelně křehké a nefunkční jsou systémy v postkomunistických zemích středovýchodní Evropy, protože se začnou rozkládat i při náznaku sebemenší krize.

Přitom je komické, že tato - uprchlická - krize střední Evropu vůbec ani nezasáhla.

0
Vytisknout
8447

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2015