PŘEČETLI JSME:

Češi jako nejvystrašenější národ v Evropě

13. 11. 2015

čas čtení 2 minuty


"Úměra mezi vírou ve vlastní hodnoty a schopností tolerovat třeba i velké počty přistěhovalců se přitom nabízí nejen ve srovnání USA s Evropou, ale i v samotné Evropě. Některé země si věří více než jiné.

Podle průzkumů je bohužel tváří v tvář uprchlické vlně a islámu nejvystrašenějším národem v Evropě Česko. Úsudek o tom, co to vypovídá o síle naší evropské a národní identity i demokratických hodnot, jakož i o důvěře v sebe sama, si každý může ve světle výše popsaného srovnání mezi USA a Evropou udělat sám.

Zdroj: Jiří Pehe ZDE

Jan Čulík k tomu poznamenává: Velmi nebezpečné ovšem je, že nesmysly a iracionální strach, jimž zdá se podléhá drtivá většina českých občanů, se vůbec nehodí do současného světa a ohrožují budoucí zdárný vývoj České republiky ekonomicky, politicky i bezpečnostně.

Něco děsivého se zcela zjevně stalo také s českým školstvím, pokud je možné, jak ukazuje nový průzkum veřejného mínění (pokud mu ovšem lze věřit), že drtivá většina českého národa obdivuje Miloše Zemana za jeho nehorázné nesmysly.

Je ovšem zcela k ničemu nad situací lomit rukama, spíše by lidé měli uvažovat nad tím, jakými psychologickými prostředky ukázat lidem, že jejich protiuprchlické postoje jsou pro jejich zemi nebezpečné a kontraproduktivní. Země je vždy taková, jak si o ní rozhodnou její obyvatelé, názor obyvatelstva je nutno respektovat. Ovšem pokud se stane, že v důsledku špatného školství a špatných médií se začnou lidi chovat tak, že si sami sobě nevědomky škodí, mělo by se uvažovat, jak to prokletí rozbít.

Věcné argumenty ovšem neplatí, protože lidé neposlouchají, věcné argumenty nevnímají a vůbec je nečtou.

Naprosto zmatený a děsivý je falešný triumfální argument, že protože si něco myslí drtivá většina obyvatelstva, musí to být správné. Jenže fakta se nezjišťují na základě většinového přesvědčení. Bude-li pod vlivem výroků Miloše Zemana tvrdit většina národa, že neexistují sovy a klobouky, nebo že 2+2=5, nezačne to být pravda a skálopevná víra v nesmysly národní společenství jen poškodí.

Lidé samozřejmě budou mít takovou zemi, jakou si ji udělají. Jejich právo rozhodovat o tom, co bude s Českou republikou, je nesporné.

Mělo by se ale uvažovat nad tím, jak se k lidem dostat s varováním, že to, co dělají a jak se nyní chovají, je - pro ně samotné a jejich společenství - cesta do pekla.

0
Vytisknout
8772

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2015