Na Place de la Republique došlo k dramatickým scénám, byl to falešný poplach

15. 11. 2015

čas čtení 10 minut


- Francouzská senátorka Nathalie Goulet potvrdila v CNN, že jedním ze sebevražedných atentátníků u Francouzského stadionu byl Bilal Hadfi. Narodil se r. 1995 a žil v Belgii.

- Francie zahájila silné letecké údery proti ISIS ve městě Raqqa v Sýrii v koordinaci s americkou armádou, uvedlo francouzské ministerstvo obrany. Bylo shozeno dvacet bomb, které zasáhly velitelské středisko, džihadistické verbovací středisko, sklad munice a výcvikový tábor pro bojovníky.

- Pařížské nemocnice snížily počet mrtvých opět na 129, protože tři zranění, kteří posléze zemřeli, byli mezi mrtvé započítáni dvakrát.

- Čtyři francouzští činitelé potvrdili, že policie po pátečních útocích vyslýchala a propustila Salaha Abdeslama, který se nyní hledá mezinárodně.

- Pařížští útočníci podle amerických a francouzských činitelů komunikovali s členy ISIS v Sýrii, píše New York Times.

- Američtí zahraničněpolitičtí jestřábi chtějí využít pařížských útoků k tvrdší politice vůči Sýrii.

Zde přínášíme NEUVĚŘITELNĚ dramatickou reportáž Matta Freie, která se vysílala v Channel Four News v neděli v podvečer živě z Place de la Republique v Paříži. Uprostřed reportáže se dal dav na náměstí do bezhlavého běhu, protože se ozvalo to, co znělo jako výstřely. Na tváři reportéra je ve zmatku vidět jasná hrůza. Policie jeho televiznímu týmu nařídila, aby se schovali za zaparkovanou dodávku:

Shrnutí:

- Na jednání v Elysejském paláci apeloval prezident Hollande na poslance, aby evropskou debatu o uprchlících nespojovali s debatou o terorismu.

- Francouzská policie vydala zatykač na jednoho z útočníků při pátečních atentátech, při nichž zahynulo 132 osob. Zatykač je na jméno Abdeslama Saleha, jednoho ze tří bratrů, kteří se podíleli na atentátech.

- Francie zůstává ve stavu vysoké pohotovosti. Neděle skončila dvěma falešnými poplachy v centrální Paříži. Z Place de la Republique začaly utíkat stovky lidí. Falešný alarm způsobily domácí rachejtle.

- Počet mrtvých stoupl na 132 poté, co další tři lidé zemřeli v nemocnicích. 352 lidí bylo zraněno, 99 vážně.

- Tři osoby, podezřívané z teroristických útoků, byly nyní jmenovány. Saleh Abdeslam, který dosud nebyl dopaden, jeho bratr Ibrahim Abdeslam, a Omar Ismaïl Mostefai. Mostefai, 29, byl jedním z mužů, kteří se vyhodili do povětří a usmrtil 89 lidí. Šest lidí blízkých Mostefaiovi bylo zatčeno.

- V automobilu, který byl zřejmě použit k útěku, byly nalezeny tři samopaly. Ve voze jsou i otisky prstů. Vůz byl nalezen na pařížském předměstí Montreuil a jeho nalezení vyvolalo obavy, že jeden nebo více útočníků jsou ještě na svobodě.

- Řecké úřady uvádějí, že pas, který byl nalezen nedaleko mrtvoly jednoho atentátníka, byl použit někým, kdo se v Řecku registroval jako syrský uprchlík.

Podrobnosti:

- Na jednání v Elysejském paláci apeloval prezident Hollande na poslance, aby evropskou debatu o uprchlících nespojovali s debatou o terorismu.

- Důkazem, jak nejistá je situace v Paříži, bylo nedělní podvečerní vysílání Channel Four News živě z Náměstí republiky (Place de la Republique). Uprostřed reportáže Matta Freie došlo k dramatickému útěku davu, když policie varovala, že tam došlo k střelbě. Byl to falešný poplach. Televizní reportáž viz výše.

Zde jsou zatím záběry odjinud, jak se zděšený dav z obavy před střelbou dal na útěk:

K jinému falešnému poplachu došlo v nedaleké čtvrti Marais. Lidé uslyšeli velkou ránu a dali se na útěk:

Francouzská policie vydala zatykač na Abdeslama Salaha, který je podezřelý z účasti na pařížských útocích. Lidé se k němu nemají přibližovat, je "nebezpečný":

- Na útocích v Paříži se podíleli tři bratři. Jeden z nich je stále ještě na svobodě, informuje AFP:

Jeden z mužů zatčených v Belgii je bratr muže, který si pronajal černý automobil Volkswage Polo a kterého honí francouzská a belgická policie.

- Skupina francouzských muslimských duchovních zpívala Marseillaisu před divadlem Bataclan:

- Na pařížském Place de la Republique (Náměstí republiky) se shromáždil velký dav. Lidi se v něm navzájem objímají a skandují: "Žádný strach! Solidaritu!"

- Tři ze sedmi sebevražedných atentátníků usmrcených v Paříži byli francouzští občané, uvedli činitelé ve Francii a v Belgii. Dva z nich byli Francouzi žijící v Bruselu. Vyvolá to zřejmě obavy z domácího francouzského terorismu.

- USA a Francie zintenzivní útoky proti Islámskému státu:

- Francouzský diplomat Emmanuel Cocher varoval v Edinburku, že Francie musí hájit společenskou soudržnost a multikulturalismus a prosazovat "lásku proti strachu". Je přitom správné intenzivněji bojovat proti Islámskému státu, neboť Francie je natolik kulturně a sociálně provázána se zeměmi v severní Africe, že pokud by dopustila, aby tam trvale převládl teror Islámského státu, ohrozilo by to i ji. "Francouzi si jsou toho dobře vědomi," zdůraznil francouzský diplomat, který byl donedávna náměstkem oddělení pro mezinárodní bezpečnost na francouzském ministerstvu zahraničí.

- Dva pařížští útočníci byli z Bruselu, ze čtvrti Molenbeek-Saint-Jean, informoval belgický rozhlas.

- Egyptský pas, nalezený nedaleko Francouzského stadionu v Paříži u mrtvol sebevražedných atentátníků, patřil jednomu fotbalovému fanoušku a nikoliv atentátníku, informoval egyptský velvyslanec ve Francii.

Ihab Badawi uvedl, že pas patřil Waleedu Abdel-Razzakovi, diváku při fotbalovém utkání, který byl při útocích u fotbalového stadionu vážně zraněn.

Nedaleko mrtvol sebevražedných atentátníků byl nalezen i syrský pas. Byl to údajně pas uprchlíka, který přicestoval dne 3. října na řecký ostrov Leros a v říjnu zažádal o azyl v Srbsku.

Avšak pravost tohoto syrského pasu nebyla ověřena. Není známo, zda táž osoba, která pasu údajně použila na cestu přes Řecko, je osobou, která se podílela na pařížských útocích.

- Syrský pas, který byl nalezen nedaleko mrtvoly atentátníka, prošel Srbskem, Chorvatskem a Maďarskem. Řecké a srbské zdroje nastínily možnou cestu do Evropy osoby, podezřelé z útoků. Srbský list Blic otiskl fotografii pasu, který byl nalezen v Paříži nedaleko mrtvoly atentátníka. Pas patřil pětadvacetiletému Ahmedu Almohamedovi, který prý prošel Srbskem 7. října poté, co o čtyři dny předtím dorazil na řecký ostrov Leros. Srbský list uvedl, že pas pak dále cestoval do střední Evropy přes Chorvatsko a Maďarsko. Francouzské bezpečnostní úřady požádaly srbskou policii o pomoc, protože muž se registroval v městě Presevo v jižním Srbsku. Řecký list Protothema napsal, že Almohamed cestoval s druhým mužem, Mohammedem Almuhamedem, a zveřejnil fotografie jejich údajných cestovních dokumentů. Tyto údaje není možné ověřit z nezávislých zdrojů. Jak informoval deník Guardian, existuje velmi živý obchod s falešnými a ukradenými syrskými pasy.

- Sebevražedné vesty, které na sobě měli útočníci, musel vyrobit specialista na munici ve Francii, sdělil tiskové kanceláři Agence France Presse bývalý vysoký činitel francouzské rozvědky. Vesty byly zhotoveny z TATP, peroxidu acetonu, který mohou vyrobit amatéři doma, ale je vysoce nestabilní. Činitel dodal: Ty vesty si nepřivezli ze Sýrie. Pravděpodobně byly vyrobeny tady ve Francii nebo v Evropě

- Policie v Belgii zatkla další dvě osoby ve čtvrti Molenbeek. Uvedl to tamější starosta. Celkem je tam nyní zadržováno pět osob.

- Guardian interviewoval spolužáka Omara Ismaila Mostefaiho, prvního identifikovaného atentátníka. Spolužák řekl: "Omar chodil na páteční modlitby a dodržoval Ramadán, ale zrovna žhavý do náboženství, to tedy nebyl. Jsem opravdu velmi, velmi překvapen, že se na tomhle podílel."

- Francouzský novinář zveřejnil na Twittteru fotografie rozbitého skla automobilu, o němž policie podezřívá, že jím v pátek atentátníci unikli. V automobilu byly nalezeny tři samopaly. Auto bylo opuštěno na pařížském předměstí Montreuil:

- Belgická policie v neděli v souvislosti s pařížskými útoky zatkla další čtyři lidi, takže celkem zadržuje osob sedm:

- Zatčený Černohorec tvrdí německé policii, že jel do Paříže "podívat se na Eifelovku". Netušil, že má v autě zbraně.

- Francouzská policie stále ještě stíhá jednoho muže na svobodě, který se podílel na pátečních útocích. Pronajal si vůz Volkswagen Polo, který byl viděn před divadlem Bataclan.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6179

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2015