Za posledních pět dní se utopilo 50 lidí, snažících se dostat do Řecka

2. 11. 2015

čas čtení 3 minuty



Utopené oběti vrhají šokující světlo na evropskou imigrační politiku. Poté, co se v pátek utopilo u řeckých břehů 22 lidí, řecký premiér Alexis Tsipras obvinil evropský kontinent z "neschopnosti bránit své hodnoty" tím, že nenabízí lidem namísto nebezpečné plavby bezpečnou cestovní alternativu.

Krize, která vzniká na jižní periferii Evropy, se v neděli prohloubila: řecké pobřežní hlídky oznámily, že při zoufalém pokusu dostat se přes moře na Západ zahynulo dalších 11 uprchlíků, většinou dětí. Počet utonulých nezadržitelně roste.

Z řeckého ostrova Samos přicházejí zoufalé záběry záchranářů, vytahujících mrtvé děti z kabiny šestimetrového člunu poté, co se při plavbě z Turecka převrátil. "Nalezli jsme 11 utopených mrtvol, 10 z nichž uvízlo uvnitř kabiny člunu," uvedl jeden člen pobřežní stráže. Mezi mrtvými byla 4 nemluvňata, dvě děti a čtyři ženy.

Mrtvolu dívky, která z lodi vypadla, moře později vyplavilo na ostrově.



Více než 50 lidí utonulo za posledních pět dní při snaze dostat se do Řecka. Drtivá většina jsou syrští uprchlíci, většinou ženy a děti, které se snaží navzdory zimním bouřím dostat se do Evropy za svými muži.

Zhoršující se situace v Sýrii a špatná situace i jinde na Blízkém východě vedou k tomu, že počet uprchlíků, snažících se dostat do Evropy, se zvyšuje navzdory špatnému počasí.

Utopené oběti vrhají šokující světlo na evropskou imigrační politiku a na pomalé tempo, jímž vedoucí politikové EU reagují na uprchlickou krizi. Poté, co se v pátek utopilo u řeckých břehů 22 lidí, řecký premiér Alexis Tsipras obvinil evropský kontinent z "neschopnosti bránit své hodnoty" tím, že nenabízí lidem namísto nebezpečné plavby bezpečnou cestovní alternativu.

Na řecký ostrov Lesbos přišlo v říjnu více než 125 000 osob, je to dvojnásobek počtu za srpen.

Humanitární organizace a armáda dobrovolníků, kteří pomáhají na řeckých ostrovech, se připojují k rostoucím hlasům kritiky, které hovoří o "šokujícím zanedbávání lidskosti". Záchranáři, kteří čelí nejnovějším utopeným mrtvým u ostrova Lesbos, jsou viditelně šokováni. Zdůrazňují, že Řecko, které prochází vážnou hospodářskou krizí, není schopno tuto krizi vyřešit samotné.

"Svět má humanitární organizace, ale ty prostě nedělají dost," řekla Mona Martinsen, norská zdravotnice na Lesbosu. "To, co dělá Západ, je jen kapkou v moři. To prostě není správné. Musejí sem přijít a začít pomáhat."

Mezinárodní záchranný výbor (IRC), který vyslal na Lesbos svůj tým, varuje, že absence podpory z Evropy ochromuje pomoc uprchlíkům. Pomáhají jen charitativní organizace a dobrovolníci. Mnoho uprchlíků je nuceno snažit se přežít bez přístřeší, bez potravin a dalších základních prostředků.

"Tato strašlivá úmrtí nebudou poslední, pokud nedojde k radikální změně v rozsahu evropské pomoci," řekl bývalý britský ministr zahraničí a prezident IRC David Miliband. "Premiér Tsipras právem hovoří o hanbě Evropy. Potřebujeme nutně, aby Evropa začala jednat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6083

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2015