Přichází zima: Nová krize pro uprchlíky v Evropě

2. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Obrovské počty lidí přicházející do Evropy ve stejnou dobu jako zima vyvolávají obavy z nové, vážné humanitární krize v Evropě. Zimní počasí přichází do Evropy rychleji, než jak evropští politikové rozhodují. Minulý týden rozhodl summit EU a balkánských států o zavedení určitých opatření včetně přístřeší pro 100 000 lidí.

Avšak do Evropy přicestovalo letos neoficiálními a nebezpečnými způsoby 700 000 uprchlíků a migrantů. Desetitisíce lidí, včetně nemluvňat a velmi starých lidí, uvízly bez přístřeší v počasí, kdy přichází první noční mráz. Hrozí podchlazení, zápal plic a nakažlivé choroby. Zoufalství uprchlíků, snažících se zachránit své rodiny, sílí.

Vzniká hašteření o přikrývky. Davy uprchlíků nyní sledují kriminální živly, které se snaží z nich vytáhnout nezletilé osamocené dívky pro obchod s bílým masem.

Vysoký úřad OSN pro uprchlíky rozdává balíky havarijní pomoci pro přežití bez přístřeší, ale počet lidí, kterým může OSN pomoci, je v důsledku jejího rozpočtu omezený.

Peter Bouckaert, ředitel organizace Human Rights Watch pro mezinárodní krize, varuje, že po celé trase do Evropy přes Balkán skoro nikde nepomáhají evropské instituce a lidé v nouzi jsou nuceni spoléhat jen na dobrou vůli dobrovolníků, od nichž jediných dostávají potraviny, šatstvo a lékařskou pomoc.

Evropa je naprosto nepřipravena na tuto krizi. "Hrozí riziko kolapsu, " varovala Federica Mogherini, zahraniční ministryně EU. "Jestliže nevytvoříme k řešení této krize celoevropské instituce, propadneme iluzi, že to budou moci vyřešit jednotlivé národní státy, což zjevně nefunguje."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8160

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2015