Ke zvyšování korporátních daní a tzv. konkurenceschopnosti

31. 7. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Včera po páté hodině odpolední jsem se zaujetím poslouchal rozhovor s premiérem Sobotkou, v němž mimo jiné řekl, že pokud chceme dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, potřebujeme zvýšit korporátní daně, které jsou u nás velmi nízké ve srovnání třeba s Německem. Tak jsem si začal zjišťovat, jak je to s korporátními daněmi ve světě. Podle níže uvedeného zdroje (publikováno v roce 2013) jsou korporátní daně nejvyšší v Severní Americe a nejnižší v Evropě.

Evropa je přitom rozdělena na staré země EU a postkomunistické země. Ty staré země mají v průměru stejné korporátní daně jako Severní Amerika, zatímco ty postkomunistické mnohem nižší. Je to vlastně způsob, jak východní mafiánský kapitalismus může tzv. zvýšit svou „konkurenceschopnost“ – lákání „investorů“, pro které jsou rozhodující kritérium nižší daně a kteří jsou připraveni opustit zemi, ve které podnikají, jakmile najdou zemi s ještě nižšími daněmi. Postavit „konkurenceschopnost“ tímto způsobem je opravdu dost podivné a tak nějak typicky neinvenční, jak byly neinvenční komunistické režimy, na jejichž dědictví bohužel stále stavíme.

Jestliže „být jako Západ“ znamená stádovitě snižovat daně oproti Západu a lákat sem ty, pro které jde hlavně o výši daní, tak prostě jako Západ nejsme. Kdybychom byli jako Západ, tak tu budeme mít firmy, kterou budou platit normální západní korporátní daně a neodejdou kvůli tomu. „Konkurovat“ Západu snižováním korporátních daní nebo nízkostí mezd znamená rezignovat na Západ, na to, co vytváří jeho blahobyt a co znamená konkurenceschopnost v rámci Západu. Další krok už je jenom „konkurovat“ Západu návratem k dvanáctihodinové pracovní době nebo přímo k otrokářství.

Konkurenceschopnost nemůže být nic tak stupidního jako nízké korporátní daně nebo nízké mzdy, aspoň ne pokud chceme patřit k Západu. Jinou otázkou samozřejmě je to, že nový globální kapitalismus umožňuje i západním firmám odlívat obrovské peníze do tzv. daňových rájů a že pokud tomu bude takto i nadále, ani tradiční západní blahobyt nebude moci být udržen bez obrovských prostředků, převedených z veřejného prostoru do soukromých kont nějakých neprůhledných firem kdesi mimo jakoukoli veřejnou kontrolu.

Nízké korporátní daně lákají zahraniční investory, ti se za nimi začínají přesouvat dále na Východ  ZDE

0
Vytisknout
7810

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2015