Zemřel historik Jiří Vančura

30. 7. 2015

čas čtení 2 minuty



V noci na dnešek zemřel ve věku 86 let historik, chartista a bývalý šéfredaktor Listů Jiří Vančura. Vyjadřujeme upřímnou soustrast rodině, přátelům i spolupracovníkům. Bude nám chybět i jako pravidelný účastník pražského okruhu Listů a člen naší redakční rady. Čest jeho památce!" Listy

Jiří Vančura: Počkejte prosím, až umřeme

Dlouhé to čekání nebude. Našich krajanů, kteří prožili první, nacistickou okupaci alespoň na pokraji dospívání, už mnoho nezbývá. Také pamětníci února 1948, pokud jim tehdy bylo pouhých dvacet, patří dnes mezi osmdesátníky. Dokonce i protagonistů osmašedesátého roku a srpnového vpádu bratrských armád začíná být poskrovnu. Nebude to zkrátka trvat dlouho, a lidé schopní korigovat obraz naší společné a nedávné minulosti odejdou do nenávratna. k radosti mnohých, kteří se živí, často jen přiživují, na líčení a výkladu epochy, již nazýváme soudobou historií.

Bylo by ovšem chybou vyvozovat z napsaného závěr, že věrohodné svědectví o předcházejících desetiletích mohou podat pouze ti, kdo je prožívali. Sotva by se shodli. Vždyť jejich dnešní světonázorové zaměření vede i k různým výkladům společných prožitků. Bylo by možné uvést, jak různě a zgruntu odlišně chápou i nejaktivnější signatáři Charty 77 smysl opozičního proudu sedmdesátých a osmdesátých let. Nepřimlouvám se tedy za monopol pamětníků na výklad minulosti nebo za jejich právo korigovat, co o ní bylo vysloveno, napsáno a zveřejněno. Jde mi o to, aby mým vrstevníkům při poslechu rozhlasu nebo při četbě článků, zabývajících se dobou jejich aktivního života, nestoupal zbytečně krevní tlak. a také o to, aby paušálně neodsuzovali sice poněkud nepřesné, ale poctivě – bez ideologického koloritu – vytvořené studie. Drobné omyly a nepřesnosti jsou přece jiného druhu než cílené a lajdácké dezinformace.

Kompletní článek ZDE

0
Vytisknout
8270

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2015