Varoufakis: Jak zlomili Alexise Tsiprase

15. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

Janis Varoufakis se rozhodl v tuto kritickou chvíli otevřeně mluvit o dění v řecké vládě. Během rozhovoru s Filipem Adamsem vyprávěl o zlomení řeckého premiéra, informuje Lukáš Střítecký.

Jakmile nová řecká vláda nastoupila do svého úřadu, vytvořila v tajnosti pětičlenný „válečný kabinet“, který připravil nouzový plán pro případ, že by museli odejít nebo by byli vyhozeni z eurozóny. Nehodlali jej nikdy použít, jak jsme nyní svědky.

Když věřitelé stanovili ultimátum – buď podepíšete nepřijatelnou dohodu nebo vám zavřeme banky – Varoufakis chtěl začít tento „válečný“ plán realizovat. Ovšem takovým způsobem, aby byla stále možnost uzavřít dohodu a proces zastavit.

Tsipras se však raději rozhodl vyhlásit referendum a zeptat se lidí, jestli chtějí přijmout předložený návrhu věřitelů. Varoufakis říká, že on sám a zřejmě ani premiér nečekal, že lidé řeknou NE. Celý týden před referendem byly uzavřeny banky, omezeny výběry, panoval strach až panika o úspory a budoucnost země.

„V noci, když bylo referendum, jsem šel navštívil kancelář premiéra v povznesené náladě. Cestoval jsem na nádherném oblaku poháněném nadšením veřejnosti z vítězství řecké demokracie. (NE získalo drtivou většinu hlasů.) Jakmile jsem vstoupil dovnitř, okamžitě jsem pocítil ovzduší resignace a porážky,“ řekl Varoufakis v interview.

Alexis Tsipras dostal od Německa a Evropy jasně najevo, že demokracie tam nic neznamená. Nejen to, navíc ho má čekat ponižující trest, neboť se opovážil zeptat se lidí na jejich názor. Neměl zřejmě odvahu riskovat konfrontaci a tak viděl jedinou možnost, kapitulaci věřitelům.

„V tu chvíli jsem premiérovi řekl, že pokud chce využít demokratického vzrušení za bránami této velkolepé budovy, může se mnou počítat. Ale jestli se cítí, že nedokáže zvládnout majestátní NE iracionálním návrhům našich evropských partnerů, tak prostě odejdu do noci. Viděl jsem v tu chvíli, že nemá dostatečné odhodlání a není schopný emociálně ani sentimentálně vnést naše NE do Evropy a použít jej jako zbraň.“ Druhý den ráno Varoufakis rezignoval na post ministra financí a odstoupil z vlády.

O vyjednáváních s věřiteli se můžete dočíst v minulém článku. Nyní už jen ocitujeme politickou implikaci, jak ji vidí Varoufakis, nové evropské „versailleské dohody“. Bývalý ministr slíbil, že se bude ekonomickou stránkou podrobněji zabývat v nadcházejících dnech na svém blogu.

„Pokud naše strana, Syriza, která kultivovala spoustu naděje v Řecku do té míry, že jsme dokázali získat 61,5% hlasů v referendu, zradí tuto naději a skloníme hlavy před postmoderní formou okupace, tak nevidím žádnou jinou možnost, než další posílení Zlatého úsvitu [nacistické strany]. Oni bohužel zdědí plášť protiškrtového úsilí. Z toho důvodu si myslím, že projekt evropské demokratické unie utrpěl velmi tragickou ránu.“ Ibid.

0
Vytisknout
19038

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2015