Tsipras se snaží protlačit reformy parlamentem

15. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Premiér Tsipras se včera za zavřenými dveřmi sešel s poslanci své strany Syriza ve snaze přesvědčit je, aby podpořily nový balík úsporných opatření výměnou za nový úvěr od Trojky - Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu.

Bude zřejmě čelit revoltě několika členů vlastní strany, která vyhrála volby se slibem nejen nepřijímat žádná nová úsporná opatření, ale také zrušit ta, která zavedly předchozí vlády.

Dohoda na poslední chvíli uzavřená v pondělí ráno žádá, aby balík reforem schválil parlament do středy, a poté by měla začít jednání o půjčkách v celkové výši 85 miliard eur.

Očekává se, že návrh zákona projde, protože opoziční konzervativní Nová demokracie, proevropská strana To Potami a středolevicová PASOK prohlásily, že návrh podpoří.

Nicméně značný počet poslanců Syrizy může hlasovat proti a mnozí návrh veřejně odmítli.

Šéf levé frakce a ministr energetiky Panagiotis Lafazanis vyzval premiéra, aby změnil své stanovisko. Podle něj je dohoda s Bruselem nepřijatelná, hovořil o "kolonii" a "finančních zabijácích".

Řecká média spekulují, že možná až 40 ze 149 poslanců Syrizy bude hlasovat proti. Jasné není ani to, jak se zachovají koaliční Nezávislí Řekové s 13 poslanci, kteří se vyjadřují dvojznačně.

Takže Tsipras zřejmě zákon v parlamentu prosadí, ale budoucnost jeho vlády je nejistá. Existuje také spekulace, že by po hlasování mohl být donucen k rezignaci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7262

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2015