Izraelský politický vězeň se oženil v Norsku, kam nesmí přijet

22. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Mordechaj Vanunu, který strávil osmnáct let za mřížemi kvůli zveřejnění detailů o izraelském programu výroby jaderných zbraní v britském tisku, se v nepřítomnosti oženil s norskou přítelkyní Kristin Joachimsenovou.

Joachimsenová, která je čerstvou profesorkou theologie na univerzitě v Oslu, si v úterý ráno vzala Vanunua v luteránském kostele Vykupitele v Jeruzalémě.

Tvrdá omezení, která Izrael stále uvaluje na bývalého jaderného technika, však vedou k tomu, že stále nesmí opustit zemi a dokonce ani navštívit svou ženu v Norsku.

"Omezení byla právě prodloužena o další rok," řekla Joachimsenová ABC Nyheter po obřadu.

Vanunu v roce 1986 předal detaily o izraelském jaderném programu listu Sunday Times. Poté se ukryl, než ho agenti Mossadu vylákali do Itálie, zdrogovali a unesli do Izraele. Tam strávil osmnáct let ve vězení na samotce.

Propuštěn byl v roce 2004, avšak v letech 2007 a 2010 si znova odseděl tři a šest měsíců za porušení režimu, který mu soud uložil.

Vanunu, který se narodil jako ortodoxní žid, konvertoval ke křesťanství a po propuštění okamžitě zamířil do nedalekého anglikánského kostela.

Norská premiérka Erna Solbergová jako ministryně pro místní vládu v roce 2004 instruovala ministra zahraničí , aby odmítl Vanunuovu žádost o azyl v Norsku.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6007

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2015