Dnešní Krym:

Rusové jásají, Krymští Tataři jsou zabíjeni, kdo vytáhne ukrajinskou vlajku, je trestně stíhán

22. 5. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Channel Four v pátek večer vysílal v pořadu Unreported World (Svět, o němž se neinformuje) pěknou reportáž o dnešní situaci na Krymu. Rusové jsou nadšení, organizují akce, při nichž zpívají písně o "mocném ruském národě a našem velkém prezidentu", Krymští Tataři a Ukrajinci už méně. Smrt přibližně deseti zavražděných aktivistů z krymskotatarské menšiny policie nevyšetřuje. Krymskotatarští kolaboranti, zaměstnávaní ruskou vládou, zkoumají, zda někdo v krymskotatarském společenství má kritické názory vůči Rusku a dotazují se dětí a mladých lidí, zda jejich rodiče doma kritizují či zpochybňují ruskou okupaci Krymu.

Svátek Tarase Ševčenka, ukrajinského národního básníka, přestal být státním svátkem a dnes se už málokdo odváží k jeho soše. Občané, kteří si vzali v den jeho státního svátku do ulic vlaječku Ukrajiny, byli zatčeni a obžalováni z pobuřování. Pětadvacetiletý učitel byl za to propuštěn ze zaměstnání, protože "ohrozil ruský stát".

Nic však nenarušuje výroční oslavy ruského obyvatelstva, které je nadšeno přičleněním Krymu k Rusku. "I dříve jsme tak nějak byli v duši Rusové," ujišťuje obecenstvo na slavnosti Miss Krym 2015 místní ministr informací. Šestnáctileté dívky ve školách cvičí se zbraněmi.

0
Vytisknout
7571

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2015