Američané si stále lžou o invazi do Iráku

25. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Před čtrnácti dny dostal republikánský prezidentský kandidát Jeb Bush otázku, zda by vzhledem k tomu, co ví teď, provedl v roce 2003 invazi do Iráku. Odpověděl, že ano, a stal se pak ze všech stran terčem ostrých útoků.

Potíž je, píše americký komentátor deníku Guardian Gary Younge že Američané si stále nejsou schopni říct o invazi do Iráku pravdu. Nechtějí veřejně přiznat, že "důkazy" pro invazi do Iráku byly zfalšované od samého začátku a že svět to věděl už v roce 2003, proto byl proti invazi.

Potíž je, že přiznat tuto skutečnost by znamenalo "zlikvidovat hlubší význam" amerických vojenských impulsů, občanské podpory, kterou má americká armáda, i zbabělé podpory politické elity. Bylo by zapotřebí analýzy, proč tolik Američanů podporovalo invazi do Iráku tak dloho, proč údajně nezávislá média nezpochybnila postoj státu, ale aktivně vůči němu kapitolovala a proč nikdo za tyto chyby nezaplatil žádnou cenu. Krátce řečeno, bylo by zapotřebí zúčtování s americkou mocí - jak funguje, jak dobře a pro koho a k jakému účelu.

Většina příslušníků americké politické elity podporovala invazi do Iráku v důsledku své zbabělé politické kalkulace. Pro ambiciozní politiky r. 2003 by veřejný odpor proti válce v Iráku byl pošetilostí, která mohla ukončit jejich politickou kariéru. Vláda společnosti v této věci lhala, avšak politikové společnost ty lži ráda a nadšeně přijímala.

Nejdůležitějším faktorem, který ovlivňuje názor Američanů na jakoukoliv válku je, jestli si Američané myslí, že Amerika vyhraje, upozorňuje Christopher Gelpi, politolog na Duke University, který se specializuje na postoje občanů k americké zahraniční politice. A skutečně, v předvečer invaze do Iráku ji podpořily dvě třetiny Američanů a malá většina řekla, že by ji podpořila i bez rezoluce OSN. Po začátku bombardování se podpora pro válku od amerických občanů ještě rozšířila a poklesla až poté, když začalo být jasné, že Amerika v té válce nevyhraje.

Většina kritiků Jeba Bushe argumentuje proti němu takto: "Invazi do Iráku bych dnes nepodpořil v důsledku toho, co vím teď. Tehdy jsme to ale nevěděli."

Potíž je, že to je lež. Věděli jsme totéž už tehdy, co víme dnes, a proto invazi do Iráku většina států světa odmítala. Není pravda, že politikové byli zavedeni na scestí chybnými výzvědnými informacemi - úmyslně si objednali informace, které jim měly umožnit provést invazi do Iráku.

Amerika dostala válku, jakou chtěla, až na to, že to prostě nebyla válka, kterou očekávala. Bohužel, mnoho lidí v Americe dodnes trpí selektivní hluchotou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12230

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2015