Za mzdu, kterou McDonald's platí zaměstnancům v USA, se nedá přežít

Americká vláda dotuje McDonald's náklady na podnikání

17. 4. 2015 / Barbora Hodková-Knobloch

čas čtení 2 minuty

Britské listy nedávno poukázaly na informaci z NY Times o tom, že společnost McDonald's po nátlaku zaměstnanců zvýšila mzdy. Tvrdí se v ní, že jako reakce na protesty zaměstnanců McDonald's byla těmto přímým zaměstnancům zvýšena mzda na průměrných $ 9,90 za hodinu. Problém je nejen v tom, že se jednalo jen asi o 1/10 všech jejich zaměstnanců v USA, že nedostali všichni přidáno na $ 9,90 za hodinu, ale a zejména v tom, že ani mzda $ 9,90 není považována za "living wage". 

Z této mzdy se v USA nedá v žádném případě přežít. Navíc je nutno poznamenat, že velká část těchto zaměstnanců má "zero-hour" kontrakt (nemají zaručeno, že budou pracovat ani minimální dobu). 

Federální vláda dotuje pracovníky rychlého občerstvení v USA celkovou částkou $7 miliard ročně pomocí tzv. food stamps, (nejde jen o McDonald's), což znamená, že lidé platíci v USA daně podporují nejednu z obřích amerických firem, aby její pracovníci vůbec přežili. 

Pokud vezmu za validní informaci z Wikipedie, že má McDonald's v USA 440 tisíc zaměstnanců a celosvětově 750 tisíc, "zvýšení mezd" se týkalo celosvětově pouhých 5, 86 % zaměstnanců této mezinárodní firmy. 

Takže byť ta původní zpráva vypadá velmi pozitivně, ve skutečnosti je to podfuk. Fakticky je to pravda, ale dojem, který čtenář získá, je klamný. Tragický fakt je, že největší americké podniky, spolu s Wal-Martem, ve skutečnosti nakládají s lidmi, kteří jim tvoří zisk, jako s nevolníky. Miliardářští majitelé získávají svůj profit vydíráním vlastních zaměstnanců. 

Protože je ale tato praxe tak rozšířená, noviny fakta cudně nedoříkávají, aby si lidi mysleli, že jsou na tom lépe než jsou a nevzpouzeli se. Dnes praktikovaný kapitalistický systém vede lidstvo do pekel. Aby se tento proces zastavil, vidím řešení jen v uplatňování prastarých morálních pravidel. Třeba "Co nechceš aby druzí dělali tobě, nedělej ty jim", nebo "Nezadržuj vydělanou mzdu", nebo "Nekraď!". 

Protože o tohle právě jde. Majitelé podniků okrádají, vydírají a zneužívají své zaměstnance, aby se sami více obohatili. Je to hluboce nemorální a nedá se to ničím omluvit.

0
Vytisknout
11476

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2015