OSN rozplakal videozáznam obětí údajného syrského útoku chlorem

17. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Členové Rady bezpečnosti OSN byli pohnuti k slzám coby první diváci posledního z údajných chlorových útoků na civilisty v Sýrii. Syrský lékař Muhammad Tennarí, který se pokoušel zachránit oběti, promítl videozáznam z 16. března. Pochází z města Sarmín v provincii Idlíb a ukazuje tři děti ve věku jeden až tři roky umírající navzdory snaze je zachránit.

"Všichni cítili zápach bělidla" a slyšeli zvuk vrtulníků, sdělil Tennarí po projekci. Většina obětí podle něj byly ženy a děti.

Spojené státy a další členové RB OSN opakovaně viní syrskou vládu z těchto útoků a tvrdí, že nikdo jiný v konfliktu nemá k dispozici vrtulníky. Tennarí, jemuž USA pomohly dostat se ze země, se dnes setká s ruskou delegací v rámci snahy přesvědčit hlavního spojence syrského režimu, aby přestal používat veto proti navrhovaným akcím.

S výjimkou zástupců Ruska, Číny a Venezuely byli členové RB OSN videozáznamem zasaženi a dojati, prohlásili zástupci syrské opozice.

Rada v březnu schválila rezoluci odsuzující použití toxických chemikálií v Sýrii a hrozící akcí proti takovým činům, avšak v rámci RB OSN neexistuje způsob, jak formálně připsat odpovědnost za takové útoky.

Ani OSN, ani Organizace pro zákaz chemických zbraní nemají mandát k takovému kroku, ačkoliv i druhá zmíněná organizace letos označila použití chlóru v Sýrii za porušení mezinárodního práva.

RB OSN se výjimečně shodla koncem roku 2013, kdy odsouhlasila odstranění a zničení syrských chemických zbraní, ale chlór používaný v chemickém průmyslu nebyl označen za chemickou zbraň.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7370

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2015