Řecku nyní vážně hrozí bankrot, varuje ratingová agentura

16. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Ratingová agentura Standard & Poor’s varovala, že protahující se jednání mezi Aténami a jejími věřiteli poškozují řeckou ekonomiku a vedla k dalšímu snížení úvěrového ratingu Řecka, z B-/B na CCC+/C, což se situace, kdy Řecku vážně hrozí bankrot.

Úrokové míry dvouletých řeckých obligací dosáhly rekordní výše téměř 24 procent, což naznačuje, že investoři očekávají, že Řecku bude buď dluhové břemeno sníženo, nebo udělá Řecko bankrot.

Řecká vládní koalice, kterou vede strana Syriza, je v konfliktu s tzv. Trojkou skládající se z MMF, Evropské centrální banky a Evropské unie od doby, kdy v Řecku koncem ledna převzala vládu. Aténám bylo řečeno, že pokud nepředloží Bruselu revidovaný hospodářský plán, ministři financí se mohou rozhodnout neposkytnout Řecku další finanční pomoc.

Peter Kazimir, slovenský ministr financí, uvedl, že je pesimistický ohledně toho, že by došlo k dohodě před setkáním ministrů financí eurozóny, k němuž má dojít příští týden v pátek. Řecko se podle něho přibližuje "k propasti".

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble uvedl v New Yorku, že Německo zaujme ve vyjednávání s Řeckem tvrdý postoj. Finanční trhy podle něho nejsou znepokojeny možností řeckého bankrotu ani odchodem Řecka z eurozóny, a všechny scénáře jsme "ocenili", dodal. "Na trzích se neprojevuje žádná infekce," řekl Schäuble.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8327

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2015