Česká republika jako kastovní společnost

14. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Exposlanec Šnajdr, jeden z obviněných v kauze kupčení s mandáty ODS, učinil velkomyslnou nabídku: Vzdá se milionového odškodného, pokud se mu stát za obvinění omluví ZDE. Z hlediska předpokladu, že zákony v tomto státě platí pro všechny stejně, je takový výsledek mnohaměsíčního vyšetřování nepochopitelný. Avšak jakmile si uvědomíte, že fakticky žijeme v kastovní společnosti, vše do sebe nádherně zapadá.

Cílem obvinění exposlanců vlastně nikdy nebylo dostat je doopravdy za mříže. Účel byl v něčem mnohem skromnější a v něčem zase výrazně ambicióznější. Ti lidé byli obviněni proto, aby vznikla záminka svrhnout vládu Petra Nečase. Jakmile si Miloš Zeman najmenoval do vlády své kamarády, důvody pro další mytí hlav exposlancům zmizely. Vždyť přece není v ničím zájmu dostávat příslušníky vrstvy parlamentních politiků do problémů. Mohou přijít o moc a státní gáži, to snad, ale zavírat je, to je trochu příliš. Vždyť přece ani většina jejich kolegů nepochybuje, že ti lidé "patřili mezi ně" a teoreticky se podobná příhoda mohla udát komukoliv z dané skupiny. Skutečnou politickou vůli k potrestání kšeftů s mandáty by sotva někdo objevil už pár týdnů po svržení Nečase. Teď už pouze samospádem "dobíhají procesy" nastartované na konci úřadování poslední pravicové vlády.

Česká politická třída představuje ve skutečnosti něco na způsob indické varny bráhmanů, jen se to zatím ještě nesmí říkat nahlas. Političtí kněží ve velkém chrámu naproti hostinci U hrocha obětavě provádějí záhadné rituály, které zajišťují, že slunce každý den vyjde v pořádku kde má, když je třeba naprší a když není, je zase sucho.

Velkým omylem je, když si nejnižší varna šúdrů myslí, že pro bráhmany snad platí stejná pravidla jako pro ně, že by se snad kněžské vrstvě mohli nějak rovnat. Občas se někdo z bráhmanů sice snaží záměrně vyvolat takový dojem, je to ale jen účelový klam - a tíž lidé kteří se původně tvářili jako zástupci dolních deseti milionů voličů začnou záhy vést řeči o elitním školství, přílišné vzdělanosti šúdrů či o potřebě separovat hendikepované.

Prvním předpokladem každé skutečné společenské změny je vidět věci, jak jsou. Dokud si šúdrové budou namlouvat, že mezi dnešními bráhmany mají své lidi, žádné změny nikdy nedosáhnou.

0
Vytisknout
14582

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2015