Chabý Obamův projev o stavu Unie

21. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Ve svém projevu o stavu Unie se americký prezident Barack Obama neúspěšně pokusil získat na svou stranu nepřátelský republikánský Kongres svou vizí o jednotné Americe. Obama požadoval ukončení stranickopolitického hašteření, které v posledních letech ochromuje Washington, a zdůrazňoval význam už několikrát předtím vyjádřených priorit Demokratické strany, totiž vyšší zdanění pro bohaté a zlepšení klesajících příjmů střední třídy, nutnost akce proti globálnímu oteplování a potřebu zavést vzdělávání zdarma. Přítomní Republikáni na to nereagovali a seděli během projevu netečně s kamennou tváří.

Občas působil Obamův předposlední projev o stavu Unie jako proslov na rozloučenou, jehož cílem bylo obhajovat, co udělal v prezidentském úřadě, než navrhovat nová zákonná opatření, o nichž Bílý dům ví, že je v Republikány ovládaném Kongresu neprosadí.

Obama tvrdil, že je jeho zásluhou, že v současnosti znovu americké hospodářství roste, a tvrdil, že tedy nastala příležitost k tomu, aby "byla obnovena spojitost mezi tvrdou prací a rostoucími příležitostmi pro každého Američana".

Avšak Obama se nezmínil o žádných návrzích na reformu procesu získávání financí pro americké volby, jehož neomezenost nyní ochromuje americkou politiku, protože dovoluje miliardářům, aby si v politice dělali, co chtějí, ani o žádných ústavních dodatcích a dokonce ani o rozhodnutí pracovat mimo Kongres tak, jak to přislíbil v loňském projevu, kdy zdůraznil, že v prezidentském úřadu bude jednat, aniž by se nechal zastavit skutečností, že legislativní proces mu nepřátelský Kongres blokuje.

Obama požádal Kongres, aby poskytl právní autoritu dalším vojenským akcícm v Sýrii a v Iráku. V projevu se však především soustředil na politickou agendu pro příští prezidentskou předvolební kampaň. Snažil se vytvářet dojem, že v zemi existuje politický konsensus.

Když požadoval dohodu o liberalizaci obchodu, kterou odmítá většina Demokratů, Republikáni mu jedinkrát jízlivě uspořádali ovaci ve stoje, zatímco Demokraté mlčeli.

Energicky mluvil Obama o tématech, která se netýkala domácí politiky. Zdůraznil, že rok 2014 byl historicky nejteplejší, a tvrdil, že Amerika se postaví do čela akcí proti globálnímu oteplování.

V oblasti zahraniční politiky hovořil s potěšením o hospodářské slabosti Ruska v důsledku sankcí kvůli agresi Ruska na Ukrajině. Stejně rozhodně hovořil, když se krátce zmínil o vojenských zásazích proti islámskému státu, boj proti němuž prý bude poračovat po určitou dobu, ale je projevem mezinárodní rozhodnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12147

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2015