Pět důvodů, proč protiislámské hnutí Pegida v Drážďanech zaznamenává úspěch

7. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Zatímco ve většině německých měst demonstrace příznivců kulturní tolerance přitáhly více zájemců než demonstrace protiislámského hnutí Pegida, v Drážďanech se v pondělí sešlo až 18 000 osob, více než o Vánocích. Příznivci Pegidy zde tak přečíslili protidemonstranty. Existuje pět možných důvodů, proč je Pegida v Drážďanech tak úspěšná.

Pegida spojuje dohromady tři obrazy nepřítele: Cizince, politiku a média. Na většině německého území to přesto příliš nezabírá. Proč právě v Sasku?

Za prvé, může působit agresivní klima. V jiných částech Německa dochází k agresivním a násilným protestům proti přistěhovalcům a muslimům. Obě skupiny jsou v Sasku početně málo zastoupeny, avšak účastníci demonstrací Pegidy tvrdí, že nechtějí čekat, "až to zajde tak daleko".

Za druhé, konzervativní zázemí. Jak zdůrazňuje profesor politologie Werner Patzelt z Technické univerzity v Drážďanech, takové masové hnutí potřebuje konzervativní velkoměsto. A Drážďany jsou dnes poslední metropolí, kde ještě vládne CDU. Levicová města jako Kolín nad Rýnem, Mnichov, Hamburk nebo Berlín nedala Pegidě šanci. A v Drážďanech nejde jen o město samotné, ale také o jeho okolí. Sasko je rodištěm Pegidy. 25 let tu vládne CDU, v srpnu zde pravicově populistická AfD získala v zemských volbách 10% hlasů, pravicově extrémistická NPD deset let seděla v zemském parlamentu a v posledních volbách se do něj nedostala jen těsně.

Za třetí, pravicová hesla. Působí zde aktivní neonacisté, militantní skinheads v Saském Švýcarsku, extrémistické skupiny jako Sturm 34 nebo dokonce teroristická skupina NSU. Široké zastoupení pravicových extrémistů v Sasku vde podle výzkumníků k tomu, že se konzervativní politici snaží sami přebírat hesla extrémistů a učinit je společensky přijatelnými.

Za čtvrté, obavy východních Němců z bezmoci. V prostoru bývalé NDR narůstá pocit, že politický systém lidi z těchto částí Německa nereprezentuje a nenaslouchá jim. A dále, domnívá se Patzelt, spolupůsobí slabost církve ve východních spolkových zemích. Podle něj by opačný stav protesty oslaboval.

Za páté, může jít o reakci na snahu označit protesty proti islámu za nacistické. Politici, občané a aktivisté od února vznikající akce Pegidy spojují s akcemi neonacistů připomínajícími bombardování Drážďan. Jde o určitý typ stigmatizace, který mohl způsobit, že mnozí právě navzdory tomu začali na tyto demonstrace chodit.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
10493

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2015