Prohlášení Ústředí muslimských obcí V ČR k dnešnímu teroristickému útoku v Paříži

8. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Jménem Ústředí muslimských obcí v ČR (ÚMO) co nejostřeji odsuzujeme hanebný útok extremistů na redakci pařížského satirického periodika Charlie Hebdo a rodinám jeho obětí vyjadřujeme naši nejhlubší soustrast.

ÚMO volá po zdrženlivosti, smířlivosti a úměrnosti , která je dle našeho přesvědčení nejlepším lékem na nenávist a fanatizmus, ať již přichází odkudkoli a je namířen proti komukoli.

Podobné jednání nemá nic společného s islámem a nejpříkřeji se protiví způsobům, jakým na invektivy vůči své osobě ve své době reagoval Prorok Muhammad, mír a požehnání s ním. Takové jednání je pouze vodou na mlýn xenofobním a islamofobním tendencím, které se bohužel nebývale rozbujely i v naší zemi.

Žádné činy extremistů ani z jedné, ani z druhé strany nás ovšem nezastaví v našem úsilí hlásat pravdu, spravedlnost, toleranci a občanskou slušnost. Apelujeme na běžné a spořádané spoluobčany, aby se nenechali vmanipulovat do spirály nedůvěry a nenávisti, která může přerůst v násilí, jež je potenciálně nebezpečné pro všechny zúčastněné strany.

Objevily se také zatím nepotvrzené informace, že důvodem útoku vůbec nebyly karikatury a urážky Proroka, kterých se Charlie Hebdo v minulosti dopustil, ale karikatura vůdce hnutí Dá'iš/ISIS al-Baghdádího. Pokud se tyto spekulace prokážou, pak je jasné, že nejde o čin ve jménu islámu, ale o mstu stoupenců konkrétního fanatika, jehož učení ostatní muslimové, bez ohledu na svou národnost, politické názory nebo směry islámu, ke kterým se hlásí, odsuzují.

Co se týče samotného tohoto hnutí, již dříve jsme odsuzovali jak jeho bludnou ideologii, tak i jeho zvrácené činy a budeme v tom pokračovat i nadále. Hnutí není ani islámským a ani státem, nemá nic společného s námi a ani my s ním.

Naše dřívější prohlášení na adresu Dá'iš/ISIS jsou volně k dispozici a na požádání jsme je připraveni okamžitě poskytnout.

V Sarajevu dne 7.1.2015

Muneeb Alrawi
Předseda Ústředí muslimských obcí v ČR

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
8803

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2015