Alexandr Navalnyj a jeho bratr Oleg odsouzeni

30. 12. 2014

čas čtení 2 minuty



Video Pussy Riot, vyzývající k úterní demonstraci proti rozsudkům nad bratry Navalnými, další informace viz níže

Soudkyně Zamoskvoreckého soudu Jelena Korobčenková dnes přečetla rozsudek nad bratry Navalnými - Alexejem, který je opozičním protikorupčním aktivistou, a Olegem, v kauze údajné zpronevěry prostředků kosmetické firmy Yves Rocher, která prohlašuje, že neutrpěla žádnou škodu. Alexej byl odsouzen jen k podmíněnému trestu tří a půl let, avšak jeho bratr k nepodmíněnému trestu tří a půl let v pracovním táboře.

Ruská opozice dlouho předpokládala, že politické represe se v putinovském režimu týkají osob přímo zapojených do opozičních aktivit, ale nepostihují jejich rodinné příslušníky. To se zřejmě rozsudkem nad Olegem Navalným, který se sám politicky neangažuje, změnilo.

V budově soudu byl policií zatčen aktivista Grigorij Saksonov, který při čtení rozsudku vykřikl "Putin zemře!"

Navalnyj stál před třemi lety v čele masových protestů proti ruskému prezidentu Vladimíru Putinovi, kdy proti němu v moskevských a v petrohradských ulicích demonstrovaly desetitisíce lidí. Opoziční kruhy argumentují, že uvěznění Navalného by vyvolalo novou vlnu protestů, tak bylo rozhodnuto namísto něho odsoudit do pracovního tábora jeho bratra.

Oba bratři byli obviněni, že údajně zpronevěřili v letech 2008-2012 30 milionů liber ze dvou firem, jednou z nichž měla být pobočka francouzské kosmetické firmy Yves Rocher.

Úterní rozsudek bude ulehčením pro stoupence Navalného, míní list Guardian, vzhledem k tomu, že žalobci požadovali pro něho nepodmíněný trest deseti let káznice. Kreml popírá, že zneužívá soudů k pronásledování politických oponentů.

Navalného obvinění z korupce se v podstatě nevyšetřovalo. Navalnyj tvrdil, že došlo k obrovské zpronevěře peněz mj. ve státní bance VTB a v ropném monopolu Transněft, které řídí blízcí Putinovi stoupenci.

Feministická punková skupina Pussy Riot vydala nové video, které apeluje na veřejnost, aby v úterý v 19 hodin místního času proti rozsudku protestovali na Manéžním náměstí přímo naproti Kremlu. Ve videu vystupují Naďa Tokolonniková a Máša Aljochina v kostýmech ze dvacátých let. Čistí moskevský sníh pomocí košťat jako z filmů o Harry Potterovi. Punkovská hudba obsahuje slova" Čistý... počestný ... slovo ... čin". V závěru videa Pussy Riot letí nad zdmi Kremlu.

Podle Hugh Williamsona, ředitele lidskoprávní organizace Human Rights Watch pro Evropu a centrální Asii, jsou zřejmě rozsudky proti Navalnému a jeho bratrovi varovným signálem všem Putinovým kritikům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Podrobnosti v ruštině: ZDE ZDE

0
Vytisknout
6708

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2014