Britská vláda zavádí "google tax", daň ze zisku multinacionálních firem

4. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Britský ministr financí George Osborne zavádí od příštího finančního roku, tj. od 4. dubna 2015, pětadvacetiprocentní daň na zisky, které si americké multinacionální společnosti, jako jsou Amazon, Google, Apple a Starbucks repatriují do USA. Bude to daň výslovně zaměřená na zisky, které vznikají těmto firmám v Británii, ale "uměle jsou odčerpávány" do zahraničí. Osborne také zavádí finanční trest pro mezinárodní banky za ztráty, které zaznamenaly během nedávné finanční krize.

Agresivní vymáhání "Daně od Google" má britské vládě přinést během příštích pěti let 1 miliardu liber (35 miliard Kč) ročně a zásah ministerstva financí proti bankám za totéž období další 4 miliardy liber. Bankám bude totiž znemožněno, aby si ztráty, které zaznamenaly během finanční krize, odepsaly od daní.

Labouristická poslankyně Margaret Hodge a aktivistka požadují zdaňování zahraničních korporací rozhodnutí britského ministra financí přivítala, avšak experti poukázali na to, že odhadovaných 300 milionů liber ročně je pouhým zlomkem skutečných zisků, které multinacionální společnosti vydělávají v Británii.

Předpisy britského ministerstva financí pro zdanění "odkloňovaných zisků" budou vydány v návrhu zákona dne 10. prosince 2014. Budou zacíleny proti umělým firemním strukturám na odčerpávání zisků z Británie do zahraničí bez placení daní.

Příjmy firmy Google v Británii byly loni 5,6 miliard liber, firma však zaplatila na daních pouze 20 milionů liber. Google má dvacetiprocentní ziskovost z obratu, což znamená, že jeho zisky v Británii byly zřejmě až 1,2 miliardy liber. Pětadvacetiprocentní daň by měla znamenat, že by Google měl v Británii platit daň nikoliv 20 milionů liber, ale 280 milionů liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8377

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2014