Kravčuk a Juščenko: "Ukrajina se musí připravit k těžké konfrontaci s Ruskem"

14. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Bývalí ukrajinští prezidenti Leonid Kravčuk a Viktor Juščenko ve společném prohlášení vyzvali Ukrajinu, aby se připravila k dlouhé konfrontaci s Ruskem a přerušila veškeré rozhovory se separatisty.

Dokument nazvaný "Prohlášení prezidentů Leonida Kravčuka a Viktora Juščenka k politické situaci na Ukrajině" uvádí, že v nedávných prezidentských a parlamentních volbách si lidé zvolili cestu evropské integrace a modernizace místo komunistické a autoritářské minulosti. Východní část země se však stala součástí ruské velmocenské hry a změnila se v "kriminalizovanou" proruskou enklávu. Mezinárodní rozhovory na tom nezměnily nic a "Ruskem zrežírované lumpenrevoluce" nemají žádné legitimní představitele, ale jen figurky v geopolitické hře Moskvy. Ukrajina "obětovala jaderný status zájmu mezinárodní stability" a Západ nyní vede debaty o tom, zda je bezpečné dodat jí ruční střelné zbraně.

"Doufat dnes v rychlé rozhodnutí konfliktu na východě je bezpředmětné. Rusko hraje strategickou hru, v níž je Ukrajina pouze počátkem jeho agresívních záměrů. Proto se Ukrajina musí připravit ke konfrontaci, těžké a vysilující. Svět musí pochopit, že dnes je nezávislá suverénní evropská Ukrajina geopolitickou zbraní proti imperiálním nárokům Ruska," stojí ve společném prohlášení bývalých ukrajinských prezidentů.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10075

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2014