Politické elity USA a Ruska si přejí studenou válku - a proto bude

27. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

Vystoupení Vladimira Putina ve Valdajském klubu v Soči mělo konceptuální charakter. Co se týče základních aspektů dnešních vztahů Ruska se Západem, bylo důkladně promyšlené. Putin předložil celou řadu argumentů pro své příznivce a propagandisty. Hlavní z nich zní: Rusko všechno udělalo správně. Ale USA si dělají ve světě, co chtějí. S haldou příkladů: Od Iráku až k Libyi, od Kosova k Ukrajině, od Sýrie k ISIL, napsal Konstantin Remčukov.

K tomu: Putinův projev ve Valdajském klubu s českými titulky ZDE

Kvalifikace útěku Janukovyče coby výsledku na Západě připraveného státního převratu představuje údajně základ pro teritoriální dezintegraci Ukrajiny. K převratům ve světě ovšem dochází, ale nedávají automatické právo na zrušení dohod a závazků mezinárodního charakteru.

Putinova kvalifikace zahraniční politiky USA jako neprofesionální neponechává pochybnosti o tom, že žádné vážné úmysly ohledně normalizace vztahů ani s USA, ani se Západem v dohledné budoucnosti nelze očekávat. Byl to svého druhu Putinův "fultonský projev" označující rozhodnost postavit se Zlu Západu rozdmýchávanému z Washingtonu těmi, kdo stojí za kulisami všech světových běd.

Západ a USA na úrovni vládců, ministrů, senátorů a poslanců ze své strany představuje hrozbu odmítající Rusko v jedné řadě s ebolou a "Islámským státem" a fakticky uznaly Rusko a jeho vládce za jev nesourodý a nepřátelský současnému světu. Sankce pouze podtrhují vzájemnou odhodlanost stran trvat na tom, že jednají správně. Přijmout strádání a oběti. Předpokládá se vojenská doktrína NATO s cílem přiblížit vojenský potenciál aliance bezprostředně k hranicím Ruska.

Moje analýza slov a rozhodnutí z poslední doby dovoluje závěr: Politické elity USA a Ruska dnes velice CHTĚJÍ studenou válku. Mnohým se hodí, protože předurčuje budoucnost pro nejvlivnější skupiny zájmů na obou stranách Atlantiku. Neboli, jak se kdysi říkalo: Od Vancouveru po Vladivostok. To se líbí vojensko-průmyslovému komplexu. Nastávající globální závody ve zbrojení vyčerpají nejednu ekonomiku...

Celý čas se mi v hlavě opakuje fráze z geniálního vyprávění Evelyna Waugha charakterizující psychologickou nuanci toho, co probíhá: "John Verne si vzal Elizabeth v roce devatenáct set třicet osm, ale úporně a lítě nenávidět ji začal teprve v zimě devatenáct set čtyřicet pět." Soudě podle všeho, v politice to chodí stejně, jako v životě...

Takže pro mě už otázka více nestojí: Blížíme se ke studené válce? Válka už na mnoha frontách aktivně probíhá. Bohužel, bude jich ještě více.

Zajímavé bude, kdo z ní tentokrát vyjde vítězně. Čína, jako vždy?

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10884

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2014