Rusko připravuje vznik "rezervních armád"

13. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Ruské ministerstvo obrany připravuje projekt vzniku několika rezervních armád, které by měly vzniknout v blízké budoucnosti. List Izvestija o tom informoval Franc Klincevič, podpředseda výboru Státní dumy pro obranu.

Personál těchto armád by měl pokračovat ve svých občanských zaměstnáních, ale periodicky se účastnit výcviku a každý měsíc získávat finanční odměnu. Dotyční by měli být připraveni v libovolný okamžik odjet do mobilizačního centra, převzít zbraně a zapojit se do formování útvarů, k nimž byli přiděleni.

Podle informace listu by příslušná legislativní úprava měla být zahrnuta do dodatků k zákonu O obraně a formy výkonu služby budou upraveny v zákoně O vojenské povinnosti a vojenské službě.

Ředitel Centra analýzy strategií a technologií Ruslan Puchov upozorňuje, že vznik rezervních armád může představovat i řadu problémů, mj. velký počet vojensky kompetentních osob "mimo systém koordinát" ministerstva obrany. V roce 1917 právě rezervní armády umožnily bolševikům převzít moc, dodává Puchov.

Ministerstvo obrany zprávu nekomentovalo.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

***

(Aktivní zálohy nejsou v mnoha zemích ničím novým. Ovšem aktivní zálohy zpravidla nahrazují zrušený systém povinné vojenské služby tam, kde došlo k plné profesionalizaci armády a běžný občan neprochází již žádným vojenským výcvikem. To se v Rusku nestalo, povinná vojenská služba stále existuje a její zrušení se neplánuje, má dojít pouze k profesionalizaci asi 10% bojových útvarů. V tomto kontextu je srovnání ruských "rezervních armád" se západními aktivními zálohami, které předkládá Izvestija, značně zavádějící. V ruském kontextu mají "rezervní armády" jiný smysl, než západní aktivní zálohy. Není na škodu připomenout, že v ukrajinské krizi sehrály klíčovou roli ruské vojenské kádry mimo službu nebo v záloze a v současnosti v prostoru Rostovské oblasti stále funguje několik výcvikových táborů pro budoucí ruské bojovníky "Novoruska". Pozn. KD.)

0
Vytisknout
10555

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2014