Ersatzprofesor v ruské mediální válce proti Západu

15. 10. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ruská média - především agentura (ITAR-)TASS, listy Vzglad, Izvestija nebo Duel - léta s oblibou citují proruské názory "profesora Lorenze Haaga". Problém spočívá v tom, že údajný akademický titul je pochybný a osoba toho jména dokonce ani nepracuje v organizaci, jejímž jménem vystupuje. Taková organizace totiž v Německu neexistuje, zjistila investigativa ZDE. Někteří němečtí novináři jdou až k tvrzení, že i nějaký Haag vlastně vůbec neexistuje ZDE, k čemuž se kloní i část Rusů ZDE. Avšak zdá se, že nakonec přece jen po světě chodí, jen není tím, za koho se vydává.

Lorenz Haag je omlouvač Kremlu hovořící za "Agenturu pro globální komunikaci". V ruských médiích často vystupuje s chválou Putina, obhajobou ruského postupu v Gruzii či na Ukrajině, s výzvami k měkčímu postupu Západu vůči Moskvě. Nedávno se dokonce blýskl výrokem, podle kterého rusky mluvící obyvatelé Ukrajiny svůj jazyk "geneticky" zdědili.

Zatímco dosavadní šetření ukazovalo dokonce na fyzickou neexistenci "profesora Haaga", Rádio Svobodná Evropa nakonec zjistilo, že akademický titul je sice falešný stejně, jako údajná organizace, kterou má Haag řídit, nicméně osoba toho jména skutečně existuje. V Saské Kamenici (Chemnitz) na území bývalé NDR působí jako předseda vědecké poradní rady v Institutu pro ekonomickou inovaci. Telefonicky kontaktovat se jej však nepodařilo.

Dmitrij Chmelnickij, ruský historik architektury působící v Berlíně, tvrdí, že Haag v minulosti pracoval pro německou Bezpečnostní akademii s vazbami na ruské bezpečnostní služby. Moskva projekt zrušila v roce 2008 poté, co německá média věnovala pozornost roli instituce coby nástroje pro rekrutaci agentů služby FSB.

Případ "profesora" Haaga ukazuje na odlišnosti mezi německými a českými podmínkami v akademickém prostředí. Haag ve skutečnosti není profesorem, i když by se toto krytí jistě velice hodilo. Ale ačkoliv jsou v Německu poměrně často odhalovány skandály politiků spojené s plagiátorstvím při získávání nižších akademických titulů, profesura, to je prostě "příliš silná káva".

V České republice jsou ovšem jiné možnosti. Ačkoliv akademická obec se brání zneužívání v rámci zpravodajských her, včetně vytváření falešných akademických titulů, existuje možnost, jak systém obejít. Kdo nemá šanci získat profesuru standardní cestou, "zařídí" si to na lokální slovenské univerzitě prostřednictvím "známých". S takovou maketou profesury může pak veřejně působit. Rozhodující část česko-slovenských profesorů zmíněného typu se ovšem omezuje čistě na kariérní postup a pochopitelně nemá zájem příliš často na sebe upozorňovat ve veřejném prostoru...

0
Vytisknout
9150

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2014