Hlasová biometrika se tiše a rychle stává nejnovějším nástrojem identifikace

14. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Telefonem, ve věznicích a na webu se rychle shromažďuje nový digitální identifikační materiál: lidský hlas.

Vlády a podniky po celém světě se nyní stále častěji obracejí k hlasové biometrice pro vyplácení důchodů, pro vybírání daní, sledování pachatelů trestných činů a nahrazování přístupových hesel.

"Někdy tomu říkáme neviditelná biometrika," říká Mike Goldgof, ředitel madridské firmy AGNITiO, jedné z asi 10 čelných firem v tomto odvětví.

Tyto firmy pomáhají při shromažďování více než 65 milionů hlasových záznamů pro podnikové a vládní databáze.

"Lidé se chybně domnívají, že dnešní technologie v této oblasti se používá pouze ve výzvědných službách anebo v sci-fi." říká Paul Burmester, z londýnské firmy ValidSoft, která prodává hlasovou biometriku. "Ta technologie existuje už dneska, je dobře prověřená a je běžně k dispozici."

A je po ní velká poptávka.

Dan Miller, analytik u Opus Research v San Francisku, odhaduje, že příjem tohoto průmyslového odvětví se víceméně zdvojnásobí z loňských asi 400 milionů dolarů na 730-900 milionů dolarů příští rok.

Britská banka Barclays nedávno experimentovala s hlasovou identifikací pro své nejbohatší klienty. Bylo to tak úspěšné, že se rozhodla ji zavést jako běžnou identifikaci pro všech svých 12 milionů zákazníků.

Tón hlasu každého člověka má jedinečné charakteristiky stejně jako otisky prstů.

Nejrozsáhlejší použití hlasové identifikace se používá v Turecku, používá ji tam mobilní operátor Turkcell. Avšak technologii rychle začínají používat i státní úřady.

Ve Spojených státech používá hlasovou identifikaci policie a vězeňská služba k sledování vězňů a odsouzených osob, propuštěných dočasně z vězení.

Na Novém Zélandě nedávno oslavil daňový úřad vytvoření miliontého záznamu hlasové identifikace daňových poplatníků. Ministr pro daně se tam vychloubal, že Nový Zéland má "největší množství hlasových biometrických záznamů na jednoho obyvatele na celém světě".

"Je to další druh masového dohledu," varují aktivisté. Sadhbh McCarthy, irský aktivista v oblasti osobního soukromí, dodává: "Určitě to dostanou i imigrační úředníci a napříště po návratu z dovolené budou po vás chtít, abyste promluvili do mikrofonu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8665

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2014