UKIP a bývalý generální tajemník NATO:

"Těsné vítězství nacionalistů v referendu nebude mandátem pro nezávislost Skotska"

14. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

David Coburn, europoslanec extremisticky euroskeptické anglické strany UKIP (Strana za nezávislost Velké Británie), se vyjádřil, že těsné vítězství separatistů v referendu o skotské nezávislosti "nebude mandátem pro nezávislost". Dodal, že "mandátem pro nezávislost Skotska" by podle něho bylo až hlasování 60 procent skotských občanů ve prospěch nezávislosti. Menší většina občanů hlasujících pro nezávislost je prý mandátem pouze pro větší decentralizaci v rámci Velké Británie. Podobně argumentoval i šéf strany UKIP Nigel Farage během své páteční návštěvy v Glasgow, který také varoval, že Skotsko by nebylo nezávislé, ale bylo by "otrokem Evropské unie".

I bývalý generální tajemník NATO George Roberston, nyní labouristický lord a poslanec Horní sněmovny londýnského parlamentu, se vyjádřil, že by mohlo "lehce" dojít k zpochybnění volebního vítězství skotských separatistů, pokud velmi těsný volební výsledek vyvolá ústavní krizi.

K tomu se vyjádřil poslanec Skotské nacionální strany Humza Yousaf: "Bizarní výkřiky Davida Coburna dokazují, v jaké panice jsou politikové bojující proti skotské nezávislosti, kteří vidí, že stále větší počty voličů si uvědomují, jak velkou šanci jim dává hlasování za skotskou nezávislost. Dohodou z Edinburku se obě strany zavázaly respektovat výsledek referenda a lidé ve Skotsku právem očekávají, že politkové na obou stranách tuto dohodu dodrží."

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6374

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2014