Dává Porošenko za pravdu Janukovyčovi?

13. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V Literárních novinách se lze dočíst ZDE, že Petro Porošenko údajně kráčí ve stopách Viktora Janukovyče a snaží se vyhnout "devastujícím" důsledkům asociační dohody s EU na ukrajinskou ekonomiku.

Co se vlastně děje?

Asociační dohoda s EU bude oběma stranami ratifikována v úterý 16. září, jak bylo plánováno. Platnost dohody o volném obchodu mezi EU a Ukrajinou bude však odložena do 31. prosince 2015. Tedy odkládá se otevření ukrajinského trhu pro evropské zboží. Do té doby bude nicméně Ukrajina moci využívat jednostranného snížení tarifů na své zboží importované do EU.

Literární noviny opakují ruskou mantru, podle které asociace s EU Ukrajině hrozí "zničením". Prezentují zádrhely ohledně ukrajinského přidružení k Unii čistě coby záležitost ekonomické racionality a naprosto ignorují masivní ruský nátlak, který celou záležitost od počátku doprovází.

Ruská federace vznesla vůči asociační dohodě Ukrajiny a EU přes 2 000 námitek, jejichž zohlednění by dokument fakticky anulovalo. K tomu připojila úplatek v podobě snížení cen za zemní plyn. Když došlo ke svržení Janukovyče, který porušil svůj hlavní volební slib, následovala obchodní válka, podpora soukromé armády ruských bělogvardějců a ultranacionalistů financovaných oligarchou Malofějevem na východní Ukrajině - a nakonec ozbrojený zásah pravidelné ruské armády ve prospěch těchto sil, když jim při minimální efektivní podpoře místního obyvatelstva hrozila vojenská porážka ze strany ukrajinské armády.

Nic z toho se v Literárkách nedočtete. Ty pouze narýsovaly spojnici mezi Janukovyčem a Porošenkem.

Jedním z hlavních ruských požadavků nyní je, aby buď a) Kyjev sám rezignoval na integraci s EU, nebo b) přiznal separatistickým regionům takové pravomoci v oblasti zahraniční politiky, které by jim fakticky umožnily asociační dohodu vetovat. Zmínku o tom byste ale v Literárkách hledali marně. Podle nich sbližování Ukrajiny s Unií jednoduše hrozí likvidací ukrajinské ekonomiky a Porošenko to prý "musel uznat".

Rozhodnutí odložit zřízení zóny volného obchodu mezi EU a Ukrajinou bylo přijato po jednání mezi komisařem EU pro obchod Karlem De Guchtem a ruskými a ukrajinskými ministry. Smyslem rozhodnutí je vyhnout se tarifní válce s Ruskem a pomoci nalézt mírové řešení na východě Ukrajiny. Ani o tom, že EU hrozí tarifní válka s Ruskem, se v Literárkách nedočtete.

Ve skutečnosti je vedle některých hospodářských zájmů na Ukrajině hlavním Porošenkovým motivem snaha získat čas a oslabit podporu separatistů ze strany Moskvy. Separatisté v posledních dnech vyjádřili mírně řečeno značné rezervy vůčí minské dohodě o příměří a v zásadě oznámili, že ji "nemohou" implementovat. Mezitím na řadě míst v rámci "příměří" pokračují jejich útoky na ukrajinské jednotky. V noci na sobotu probíhaly nejtěžší boje v oblasti doněckého letiště.

Zda jsou Porošenkovy ústupky Moskvě taktické nebo fatální, to se dozvíme v příštích měsících, kdy se ukáže, jak to s asociační dohodou nakonec dopadlo. Mezitím ovšem může dojít k plnému obnovení bojů na východě i avízované ofenzívě separatistů směrem na Mariupol a Oděsu. Žádné ústupky, ani federalizace, totiž vedení separatistických "republik" neuspokojí.

Přísně účelově vybrané a záměrně neúplné informování "nezávislých" přátel Kremlu v České republice předkládá démonizaci EU kombinovanou s představováním mocenské elity Ruské federace coby přísně racionálně jednajícího aktéra. Ústupky, které Kyjev provádí v důsledku ozbrojeného vměšování sousední země na svém území, jsou sanitizovány coby údajně nestranný projev čisté ekonomické racionality.

V letech 1999 a 2003 jsme čelili informační válce západních mocenských struktur s cílem zabezpečit hladký průběh invazí do Jugoslávie a Iráku. S ohledem na informační zabezpečení letošního ruského vměšování na Ukrajině se ale obě zmíněné mediální kampaně jeví jako polovičaté, příliš jednoduché a amatérské. Informační operace konkurenčního imperialismu posílají lži o iráckých zbraních hromadného ničení do okresního přeboru a stanoví úplně nový standard manipulace mediálním spotřebitelem.

O jaké "nezávislosti" může být ještě řeč u těch, kdo se na těchto manipulacích zcela nekriticky podílejí?

0
Vytisknout
16398

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2014